Alles dat je moet weten over de NIPT

Door de toename van wetenschappelijk onderzoek en medische mogelijkheden, kunnen we steeds meer te weten komen over onze gezondheid én over de gezondheid van onze kinderen. Deze onderzoeken kunnen al gestart worden tijdens de zwangerschap.

Vroeger was dit wel anders. Vrouwen die 100 jaar geleden zwanger werden, kwamen hier in de eerste plaats vaak pas veel later achter, en hadden geen beschikking over echo’s om de baby te bekijken, of de mogelijkheid van bloedonderzoek. De afgelopen decennia is er op dat vlak veel veranderd. Naast de reguliere check-ups bij de verloskundige en meerdere echo’s, is het sinds 2014 mogelijk om deel te nemen aan de NIPtest.

Wat is de NIP test?

De NIPtest is kort voor “Niet Invasieve Prenatale Test”, en dit betekent dat de syndromale gezondheid van de baby aan de hand van zijn of haar DNA onderzocht kan worden, zonder dat daarvoor invasieve handelingen moeten worden verricht, zoals bij een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Er wordt alleen bloed afgenomen van de moeder. Dit bloed bevat naast haar eigen DNA ook DNA van haar ongeboren kind. Dit DNA kan vervolgens getest worden op het syndroom van Down, het Edwards- en het Patau-syndroom. De eerste is relatief bekend, maar de andere 2 minder. Als je kindje een van die twee afwijkingen heeft, is de kans dat hij of zij buiten jouw lichaam kan leven, of ouder wordt dan 1 jaar, klein.

Waarom is de NIPT uniek?

De NIPT is uniek en een absolute doorbraak in prenataal onderzoek, omdat het een preciezere bloedtest is dan de combinatietest. Deze test bestaat uit meerdere factoren.

Als eerst wordt er tussen de 10e en 14e week van de zwangerschap bloed van de moeder afgenomen en getest op PAPP-A en Beta-HCG.
Daarnaast wordt er middels een echo een nekplooimeting gedaan. Hier wordt de dikte van het vocht onder de huid van de nek van de baby gemeten. Dit is bij baby’s met een syndromale afwijking vaak wat verdikt.
Dan wordt er ook gekeken naar de leeftijd van de moeder.
Deze drie waarden worden met elkaar gecombineerd en op basis daarvan wordt ingeschat hoe groot de kans is dat de baby een van de drie syndromale afwijkingen heeft. Dit is dus slechts een kansberekening.

Is de kans volgens de verloskundige aannemelijk? Dan kan vervolgonderzoek plaatsvinden in de vorm van een vlokkentest, vruchtwaterpunctie, of de NIPT. De NIPT is in dit geval veel preciezer en sneller als het gaat om het herkennen van syndromale afwijkingen uit het DNA van het kindje.

Benieuwd naar andere vormen van prenataal onderzoek? Alle testen onder elkaar in dit artikel.

De Trident studies 1 & 2

Als je mee wilt doen aan de NIPT, doe je automatisch mee aan landelijk onderzoek. In 2014 ging Trident studie 1 van start. Zwangere vrouwen van boven de 35 hadden de mogelijkheid om hier aan mee te doen. Zij konden de NIPT laten afnemen, waarbij de helft van de kosten werden vergoed.

Sinds 2017 is het voor alle vrouwen mogelijk om de NIPT te doen. Ook in deze groep betaal je ongeveer de helft van de kosten zelf, maar om mee te doen geef je wel akkoord op participatie in de Trident studie. Dit houdt in dat zowel de uitslagen als jouw bloed worden opgeslagen. Het staat onderzoekers vrij om jouw verloskundige te benaderen over het verdere verloop van de zwangerschap en de uitkomst hiervan. Ook kan je zelf benaderd worden voor vragen. Dit gebeurt echter niet vaak.

Voor wie is de NIPT geschikt?

De NIPT is sinds 2017 geschikt en mogelijk voor alle zwangere vrouwen die openstaan voor meer informatie over syndromale afwijkingen van hun ongeboren kind. De NIPT test op het syndroom van Down, Patau en Edwards. Als je je kindje wel wil laten testen op de laatste twee, maar niet op Down, is dit in overleg met je verloskundige mogelijk. Soms wordt er bij afname van het bloed ook gevraagd of je het DNA van je kindje ook op andere afwijkingen wilt laten testen.

NIPT checklist:

  • Bespreek de optie voor een NIPtest altijd eerst met je partner als je zwanger bent. Positieve resultaten kunnen een groot effect hebben op het leven van je kindje en dat van jou en je partner. Praat met elkaar over wat te doen bij verschillende uitslagen.
  • Bespreek je wens met de verloskundige. Zij zal de NIPT voor je aanvragen.
  • De NIPT wordt doorgaans in de week na je termijnecho (10 weken) afgenomen in de vorm van bloedafname. Onderzoek waar je dit kan laten doen.
  • De kosten van de NIPT liggen rond de 175 euro. Deze dien je te voldoen voordat je je bloed laat prikken.
  • Uitslagen zijn meestal 10 werkdagen na bloedafname binnen. Dit kan in drukkere periodes langer duren. De verloskundige zal meestal, ongeacht de uitslag, contact met je opnemen om de uitslag met je te delen. Overleg dit van tevoren met hem of haar.

Meer informatie over de NIPT? Dat lees je op deze website.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Alles dat je moet weten over de NIPT
Sluiten