Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Alles over allergie

Het lichaam van jou en je kind komt in aanraking met allerlei stoffen. Noodzakelijke stoffen, maar ook stoffen die schadelijk kunnen zijn, zoals virussen, bacteriën of schimmels. Over het algemeen zorgt ons afweersysteem ervoor dat deze stoffen geen kwaad kunnen. Maar bij sommige mensen reageert het afweersysteem heel heftig op bepaalde stoffen. Die heftige reacties noemen we een allergische reactie.

Soms reageert niet het afweersysteem, maar bijvoorbeeld je maagdarmkanaal te heftig op een voedingsstof. Dan spreken we van voedselintolerantie of over niet allergische voedselovergevoeligheid. Overgevoeligheid is de verzamelnaam voor intolerantie en allergie.

Vormen van overgevoeligheid

Hooikoorts is wellicht de meest bekende vorm van overgevoeligheid. Ook huisstofmijt, huisdieren, insectenbeten of voedingsmiddelen kunnen voor allergische reacties zorgen. Allergie komt tot uiting in de neus en luchtwegen, in bijvoorbeeld het maagdarmkanaal.

Speelt erfelijkheid een rol?

Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het wel of niet ontwikkelen van een allergie. Hoe meer gezins- of familieleden een allergie hebben, hoe groter de kans dat je baby ook last krijgt. Maar ook als er geen allergieën in de familie voorkomen, kan je baby een allergie ontwikkelen.

Risico op allergie

  • geen allergie in de familie:  5-15% kans op allergie
  • 1 kind allergisch: 25-35% kans op allergie
  • 1 ouder allergisch: 20-40% kans op allergie
  • 1 ouder en 1 kind allergisch: 40-45% kans op allergie
  • beide ouders allergisch: 50-70% kans op allergie

Heb je vragen over allergie? En vooral als het gaat om de combinatie met voeding? De voedingskundigen van Nutricia zitten voor je klaar »

De statistieken

20 tot 30 procent van de Nederlanders heeft astma-, hooikoorts- of eczeemklachten. Erfelijkheid en de omgeving spelen daarin een belangrijke rol. Ook baby’s kunnen behoorlijk last hebben van allergie. Koemelkallergie is daarbij de meest voorkomende. Van alle baby’s die worden geboren, krijgt twee tot zes procent koemelkallergie.

Genezen van allergie

Soms kan een allergie vanzelf overgaan, en groeit je baby er overheen. Met de leeftijd van vier jaar verdraagt tweederde van de kindjes die als baby koemelkallergie gehad hebben weer koemelk. Maar de kans blijft dat je baby op latere leeftijd een ander soort allergie krijgt.

Voorkomen van een allergie

Je wilt het liefst allergieën bij je baby voorkomen. Tijdens je zwangerschap kun je echter niet meer doen dan gezond eten en bewegen. Het werkelijk beschermen van je baby begint direct na de geboorte. Wanneer je baby een verhoogd risico heeft of extra gevoelig is (en bijvoorbeeld last heeft van een droge huid, pukkeltjes of krampjes, of vaak verkouden is), kun je de volgende maatregelen nemen:

  • geef zolang mogelijk borstvoeding;
  • rook niet in de nabijheid van je baby;
  • houd de omgeving zoveel mogelijk stofvrij;
  • begin pas met bijvoeding als je baby een half jaar is;
  • kies bij flesvoeding voor hypo-allergene voeding
Reageer op artikel:
Alles over allergie
Sluiten