Redactie
Redactie Zwanger 30 nov 2018

Alles over bandenpijn

Veel zwangere vrouwen hebben last van bandenpijn. Bandenpijn is niet te verhelpen, maar wel te verlichten! Wij geven tips en leggen je uit wat bandenpijn nou precies is.

Wat is bandenpijn?

Je baarmoeder hangt aan ‘banden’ bindweefsel in je bekken. Deze banden lopen van de bovenkant van je baarmoeder naar je schaambot toe en zorgen ervoor dat je baarmoeder op zijn plek blijft. Maar als je zwanger bent en je baarmoeder groeit, groeit ook de druk op deze banden. Daarom praten we over bandenpijn.

Hoe voelt bandenpijn?

De pijn concentreert zich vooral in je onderbuik en/of zijkanten van je baarmoeder. Het voelt als een scherpe, stekende pijn, die kan doortrekken naar het schaambot en tot in de vagina. Je hebt vooral last van bandenpijn als je van houding wisselt of onverwachte bewegingen maakt, omdat er dan extra druk komt te staan op je baarmoeder.

Wanneer ontstaat bandenpijn?

Vaak ontstaat bandenpijn vanaf de twintigste week van je zwangerschap. Dan begint je baarmoeder namelijk in zo’n mate te groeien dat de druk voelbaar wordt. Als je al eerder zwanger bent geweest, kan je ook eerder in je zwangerschap last krijgen van bandenpijn.

Tips tegen bandenpijn

  • Train je banden door je buik aan te spannen en te ontspannen. Zo draag je je buik met je buikspieren en niet met je banden.
  • Bij heftige bandenpijn kan het af en toe dragen van een buikband goed helpen. Deze ondersteunt je buik en minimaliseert de druk op de banden. (een sjaal of sarong ombinden helpt vaak ook al!)
  • Leg bij bandenpijn een warme kruik op je buik en ga even liggen. Door rust te nemen, neemt de druk af.

Let op: als de bandenpijn lang aanhoudt, ook als je rust neemt, neem dan contact op met je verloskundige.

Reageer op artikel:
Alles over bandenpijn
Sluiten