Redactie
Redactie Baby 25 jan 2021

Alles dat je wilt weten over de ontlasting van je baby

Hoeveel poepluiers en plasluiers zijn normaal? En welke kleur hoort dit te zijn? Allemaal vragen die nieuwe ouders hebben zodra hun kleintje geboren is. Daar helpen wij natuurlijk graag bij en vertellen je alles over de ontlasting van je baby.

Bij een pasgeboren baby worden dingen die wij heel normaal vinden opeens bijzonder. Wij tellen niet hoe vaak we naar het toilet gaan, laat staan dat we de kleur van onze ontlasting analyseren. De kraamverzorgster en jij zullen hier bij je baby wél op letten. Zo zien jullie of de nieren, plasbuis en maagdarmkanaal van jouw kind goed functioneren.

Eerste ontlasting

Misschien kijk je gek op als je baby zijn eerste poepluier produceert. Je ziet een zwart-groen geleiachtige substantie. Dit heet meconium. Die gekke kleur komt omdat dit nog geen ontlasting is van de melk die hij nu als voeding krijgt, maar nog uit de tijd in de buik stamt.

Het zijn afvalstoffen die hij in de baarmoeder binnen heeft gekregen. De meconium verlaat binnen 24 uur het lichaam van je baby. Dit betekent dat zijn maagdarmkanaal goed werkt. Deze ontlasting heeft een hele zoete, babyachtige geur. Ook al zul je er niet bewust bij stilstaan: deze geur vergeet je nooit meer. Niet omdat het zo opvallend is, want de geur is subtiel.

Kleur van de ontlasting van je baby

Als de meconium uit je baby’s lijfje is verdwenen, zal hij normalere ontlasting krijgen. Baby’s die borstvoeding krijgen zullen eerst een groen-bruin gekleurde ontlasting krijgen. Deze zal na een paar dagen mosterdgeel van kleur zijn.

Groene poep baby

Het kan ook zijn dat je baby groene poep heeft. Dit heeft meestal te maken met de moedermelk die hij drinkt. Is dit af en toe het geval, dan kan dat geen kwaad. Heeft je baby alleen maar groene poep? Dan kan het misschien helpen om eens met een lactatiekundige te gaan praten.

De oorzaak van groene poep lijkt namelijk te liggen bij de zogenaamde ‘voormelk’ en ‘achtermelk’. De voormelk is de melk die in het begin uit de borst komt en bedoeld als een soort lekkermakertje voor de baby. Daarna komt pas de vol vette melk, genaamd achtermelk.

Wanneer je baby vooral voormelk binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je veel melk produceert of te snel wisselt van borst, kan de poep groen kleuren.

Hoe vaak poept je baby?

Het aantal poepluiers dat je baby produceert verschilt enorm. Dit heeft ook te maken met het soort voeding dat je je kleintje geeft.

Poepluiers borstmelk

Baby’s die borstvoeding krijgen poepen soms een paar dagen niet. Dat is heel normaal. Borstvoeding is immers puur natuur. Jouw lichaam heeft het eten al verteerd en de meeste afvalstoffen eruit gehaald. Er komen dus maar weinig afvalstoffen in je baby’s lijfje terecht.

Alles tussen de negen poepluiers per dag en de één per week, is heel normaal. Dus wees niet bang als je baby een tijdje niet poept. Maar als je er toch zo je vraagtekens bij hebt kun je natuurlijk altijd je kraamverzorgster of verloskundige om advies vragen.

Poepluiers kunstvoeding

Baby’s die flesvoeding krijgen hebben vaak al snel na de geboorte ontlasting die geelbruin van kleur is en een hardere substantie heeft dan de ontlasting van kinderen die borstvoeding krijgen. Bij deze kinderen zie je ook snel een bepaalde regelmaat ontstaan.

Een baby die de fles krijgt behoort dagelijks minimaal één poepluier te hebben. Als je baby dat niet heeft kan hij last van verstopping hebben. Raadpleeg dan je huisarts.

De kleur van de urine

Wellicht is de urine van je baby een beetje oranje. In de volksmond wordt dat ook wel ‘oranje onder’ genoemd. Een grapje, want dit heeft natuurlijk niets te maken met de nationaliteit van je baby. De oranje kleur wordt veroorzaakt doordat er gekristalliseerde urinezouten in je baby’s ontlasting kunnen zitten. De nieren werken dan nog niet optimaal.

Je ziet dit vooral bij baby’s die in het begin nog niet vaak en regelmatig plassen. Dit zal gedurende de eerste dagen vanzelf veranderen. Je ziet de kleur steeds normaler worden.

Hoeveelheid plasluiers

Het is belangrijk om te tellen hoeveel natte luiers je baby in 24 uur produceert. Als je baby voldoende natte luiers (plasluiers) heeft, betekent dit dat zijn nieren goed werken.

Je baby moet minimaal vier natte luiers per dag produceren. Een maximaal is er niet. Het kan zijn dat je in het begin wel tien keer per dag een luier moet verschonen. De blaasspier van je baby is namelijk nog niet zo ver ontwikkeld dat hij deze goed af kan sluiten en openen op het moment dat hij gaat plassen.

De blaasspier is daar nog te slap, te ongeoefend voor. Hierdoor staat alles de hele dag een beetje open. Je baby plast dan ook de hele dag door.

Meer lezen over de ontlasting van je baby?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles dat je wilt weten over de ontlasting van je baby
Sluiten