Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

Hoe & wat: de eerste schooldag

Mag je kind voor het eerst naar school? Spannend! Voor hem én stiekem ook voor jou. Hoe kun je die dag het beste voorbereiden? Wij geven tips.

Wennen op school

De meeste scholen hebben zogenaamde ‘wendagen’ voordat school echt begint. Dit zijn vijf dagdelen waarop jij en je kind kunnen kennismaken met de school. Samen rondlopen, de juf of meester ontmoeten, andere kinderen leren kennen, noem het maar op. Door elke keer iets langer zonder jou in de klas te zitten, went je kind vanzelf aan zijn school.

Een goede voorbereiding

Als het bijna zover is, is het goed om je kind lekker enthousiast te maken over school. Heb het er samen af en toe over, vertel bijvoorbeeld over de leuke dingen die hij zal gaan doen. Kies ook samen een leuk rugzakje en eventueel andere spulletjes uit voor op school. Zo raakt je kind extra gemotiveerd om naar school te gaan.

Tips voor de eerste schooldag:

 • Geen krokodillentranen
  Bij het grote afscheid verwachten de meeste ouders een gigantische huilbui. Maar pas op; waar je om vraagt, krijg je vaak nog ook. In werkelijkheid zijn de meeste kinderen te afgeleid om verdrietig te zijn.
 • Geef je kind eten mee
  Op school moet je kind natuurlijk ook eten. Zorg dus voor lunch en tussendoortjes die hij zelfstandig kan opeten en die niet verpieteren in zijn lunchtrommeltje.
 • School is vermoeiend
  Als je kind thuiskomt van school, zal hij de eerste weken behoorlijk moe zijn! Hou daar rekening mee en zorg dat je kind genoeg rust krijgt. Als het echt teveel is, kun je overwegen om hem dagdelen naar school te sturen. Je kind is tenslotte met vier jaar nog niet leerplichtig.
 • Zelfstandig zijn
  Nu je kind echt naar school gaat, is het belangrijk dat hij de meeste dingen zelf kan doen. Zoals zijn billen afvegen, rits van zijn jas dicht doen of zijn drinkpakje openmaken. De juf kan niet overal bij helpen, dus oefen hier mee voor hij naar school gaat.

Uitzwaaien en even slikken..

Voor jou is het ook niet makkelijk om je kind uit te zwaaien op die eerste schooldag. Maar probeer je eigen emoties niet de bovenhand te laten krijgen. Je kind moet vol enthousiasme naar school gaan en als je niet oppast laat hij zich beïnvloeden door jouw gevoel. Rek het afscheid dus niet te lang en doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Broodtrommel tip! Maak de broodtrommel van je kind leuk, gezond en gevarieerd met onze lekkere recepten. Wat dacht je boterhammen op stokjes of leuke broodrolletjes? Bekijk 5 recepten »

Reageer op artikel:
Hoe & wat: de eerste schooldag
Sluiten