Peuterdiarree? Dat is dus erg normaal, maar je kunt het wel verhelpen

Diarree is een vervelend probleem voor zowel je kind als de ouder. Waardoor ontstaat het? Wanneer spreek je van peuterdiarree? En hoe voorkom je het?

Peuters kunnen vaak last hebben van diarree. Als de ontlasting waterdun is of uit onverteerde voedselresten bestaat, stinkt en wel vier tot tien keer per dag voorkomt, praten we over peuterdiarree. Tenminste, als je peuter verder goed groeit en geen klachten heeft.

Waardoor ontstaat peuterdiarree?

Deze soort diarree kan bij peuters worden veroorzaakt door een infectie of nog niet goed werkende darmen. Maar meestal is het een gevolg van te weinig vezels eten, te weinig vet en te veel suiker.

Wist je dat het tot ongeveer een jaar of drie, een ontlasting van drie keer per dag tot één keer per drie dagen normaal is? Ook de consistentie van de poep is nog erg wisselend zonder dat er sprake is van een ziekte of peuterdiarree.

Aanpak peuterdiarree: de vier V’s

Gezonde voeding is vaak de boosdoener bij peuterdiarree en daarom ook ontzettend belangrijk. Met dit geheugensteuntje van de vier V’s, zorg je dat je peuters diarree snel vermindert of zelfs overgaat.

1. Vet

Zorg dat je peuter voldoende vet binnen krijgt. Vet zorgt er namelijk voor dat het eten langzamer door het maag-darmkanaal gaat, wat de diarree vermindert. Je kunt simpel meer vet in zijn dieet gebruiken door boter op brood te smeren of jus bij het avondeten te gebruiken.

2. Vezels

Vaak krijgen peuters te weinig vezels binnen, terwijl juist vezels goed zijn voor de vertering en zorgen dat de ontlasting steviger wordt. Vezels vind je o.a. in volkorenbrood, pasta, aardappelen. Geef je peuter dus genoeg sneetjes volkorenbrood en aardappelen, rijst of pasta bij het avondeten.

3. Vocht

Als je kind diarree heeft, is het belangrijk dat hij genoeg drinkt zodat hij niet uitgedroogd raakt. Zorg dus dat het genoeg drinkt, maar geef niet meer dan een liter vocht. Kinderen tot vier jaar oud hebben namelijk maar 0,75 liter vocht per dag nodig.

4. Vruchtensuiker

Fruit is gezond voor je peuter, één of anderhalf stuks fruit per dag is prima. Maar wees voorzichtig met vruchtensappen zoals appelsap en limonade. Vaak bevatten deze dranken teveel suiker en de fructose, die voor overgewicht kunnen zorgen en houden dit soort dranken ook de diarree in stand.

Lees ook: Handig overzicht; gezonde en minder gezonde voeding voor je kind

Wanneer naar de dokter met peuterdiarree?

Peuterdiarree hoeft geen reden te zijn tot paniek. Maar soms is het wel verstandig om de dokter in te schakelen. Doe dit als:

  • de diarree langer dan 48 uur aanhoudt of regelmatig terugkeert
  • je peuter zich naast de diarree ook niet lekker voelt of andere klachten heeft
  • je je zorgen maakt en je afvraagt of deze verschijnselen normaal zijn

Lees ook:

Reageer op artikel:
Peuterdiarree? Dat is dus erg normaal, maar je kunt het wel verhelpen
Sluiten