Marleen Staal
Marleen Staal Algemeen 2 apr 2019

Alles wat je moet weten over babyvet

Het is ergens hartstikke schattig en we hebben het allemaal in onze jonge jaren: babyvet. Waarom hebben baby’s dit en hoeveel babyvet is normaal en wanneer is het te veel? 

Wat is babyvet

Babyvet is eigenlijk een heel goed teken. Het betekent dat het lichaam van je kleine kindje een reservevoorraad aan energie opslaat zodat jouw baby goed kan groeien. Al in de 23ste week van je zwangerschap begint je baby flink wat dikker te worden. Er wordt namelijk onderhuids babyvet opgeslagen, alvast voor na de geboorte.

Groeien doen baby’s vanaf de geboorte natuurlijk met grote sprongen en dat betekent dat hier veel energie voor nodig is dat je baby uit deze reserves kan halen. Waar de baby in jouw buik de voedingsstoffen via de navelstreng binnen krijgt, haalt je kind ná de geboorte zijn reserves uit zijn of haar aangemaakte babyvet. Babyvet is dus niet erg, maar functioneel.

Waar volwassenen vaak vooral last hebben van wit vet, bestaat babyvet uit voor het grootste gedeelte uit bruin vet. Het verschil tussen deze twee is dat wit vet calorieën vasthoudt en daarmee niet goed is voor je gezondheid, maar bruin vet helpt juist voeding verbranden en zal ook weer vanzelf verdwijnen.

Waarom is babyvet nodig

Babyvet zorgt – naast de extra voedingsreserves – er ook voor dat je baby lekker warm blijft. Een babylijfje kan snel koud worden, zeker na de geboorte is het wennen voor je kind, en warmte is daarom goed voor je kleintje. Een vetlaagje geeft hierbij de nodige bescherming.

Daarnaast hebben ook de hersenen en het zenuwstelsel van je kind babyvet nodig om te groeien. Maar liefst 70% van het brein bestaat uit vet. Vet is nodig om vetoplosbare vitamines op te nemen, zoals vitamine A, D, E en K en helpt in de juiste hoeveelheden bij het goed functioneren van onze organen.

Wanneer is babyvet geen babyvet meer

Een lekkere mollige baby is niets waar je je zorgen over hoeft te maken. Babyvet zal als het goed is met de jaren langzaam verdwijnen, maar de vraag daarbij is natuurlijk wanneer je gaat spreken van een te zwaar kind.

Dat wordt vaak bepaald door de huisarts of de deskundigen bij het consultatiebureau. Daar houden ze de groeisnelheid van je kind en de gewichtstoename nauwlettend in de gaten. Zij zullen het ook als eerste opmerken als je je kind de neiging heeft te veel babyvet te ontwikkelen dat uiteindelijk kan leiden tot overgewicht. Zolang daar de alarmbellen niet rinkelen, hoef je je nergens zorgen om te maken. Mocht je dat wel doen, stel gerust je vragen bij het consultatiebureau of je huisarts.

Factoren overgewicht

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op overgewicht dan baby’s die flesvoeding krijgen. Ook erfelijkheid en aanleg voor obesitas omdat beide ouders dit hebben, spelen een rol bij eventueel overgewicht van je kind.

Maak je je zorgen of je kind te dik is? Lees hier alles over mogelijk overgewicht bij je baby. 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Arts en Leefstijl

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over babyvet
Sluiten