Marleen Staal
Marleen Staal Kleuter 28 feb 2019

Als je kind bang is in het donker: 5 Boekjes om voor te lezen

Monsters en spoken bestaan niet totdat het licht uitgaat. Ineens zet je kind het op een huilen. Is je kind bang in het donker? Niet alleen erover praten, maar juist ook hierover lezen kan je kind helpen over deze angst heen te komen. 

Of je vroeger ook zelf dacht dat de eikenboom in de tuin ‘s nachts veranderde in een grote, enge man of niet, veel kinderen worden op een bepaalde leeftijd bang in het donker. Vaak gebeurt dit wanneer ze naar de basisschool gaan. Dat kan ook zomaar van de ene op de andere nacht ontstaan.

Bang in het donker

Alleen naar bed gaan of rustig inslapen is er in het geval van angst voor het donker vaak niet meer bij. Hoewel je veel tips kan proberen, zijn er ook tal van voorleesboekjes die je kind kunnen helpen deze angst te begrijpen en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Boeken spelen immers fantastisch in op de fantasie van je kind en laten die monsters onder het bed waar je kind het over heeft nu toevallig voortkomen uit – precies – zijn fantasie. Deze boeken kunnen een handje helpen.

Lees ook: Kinderen slapen vaak beter in de auto. Lees hier waarom.

De Kusjeskrokodil

vanaf 4 jaar

Hoofdpersoon Tim heeft wel heel bijzondere huisdieren. En wanneer hij niet kan slapen, maken ze de gekste geluiden. Het Verhaaltjesvarken en de Knuffelbuffel houden Tim met een hele hoop andere gekke dieren wakker. Wanneer de Kusjeskrokodil tevoorschijn komt, kan Tim eindelijk lekker slapen.

via Bol.com

Welterusten Kleine Beer

vanaf 4 jaar

Een gouwe ouwe, dit prentenboek. Er bestaan bijna geen liever verhaal over bang zijn in het donker. Kleine Beer kan niet slapen, hij is bang. Grote Beer doet er alles aan om Kleine Beer rustiger te maken. Elke keer neemt hij een groter lichtje mee tot hij zelfs de maan mee neemt.

via Bol.com

Ik ben niet bang in het donker

vanaf 3 jaar

Dit boek is interactief en laat je kind spelenderwijs zelf ontdekken dat niet alle donkere plekjes ook iets engs zijn. Kleine Lucas denkt namelijk dat hij driegende ogen ziet fonkelen of dat er spoken zijn in de tuin. Maar samen met jouw kind komen ze er samen achter dat alle ‘spoken’ veranderen in lieve, ongevaarlijke dingen.

via Bol.com

Het Donker

vanaf 3 jaar

In de kelder van Laszlo woont Het Donker. Laszlo is eigenlijk bang voor Het Donker, maar Het Donker is dat niet voor hem. Op een nacht komt Het Donker naar de kamer van Laszlo… Een spannend boekje die kinderen met een angst voor het donker een hart onder de riem steekt.

via Bol.com

Tuur is bang in het donker

vanaf 2 jaar

Als de vader van Tuur het verhaaltje voor het slapen gaan uit heeft, probeert Tuur te slapen. Maar alles in zijn kamer en buiten klinkt spookachtig en ziet er heel eng uit. Al snel blijkt dat alle enge dingen, eigenlijk heel normaal zijn. Een interactief boekje voor de allerkleinsten.

via Bol.com

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als je kind bang is in het donker: 5 Boekjes om voor te lezen
Sluiten