Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Als je kind je afwijst: ‘Nee, ik wil papa!’

Met kleine kindjes kan het voorkomen dat ze een voorkeur hebben voor een ouder. Je kind wil bijvoorbeeld alleen maar papa. Papa moet hem troosten, papa moet hem naar bed brengen en alleen papa mag hem aankleden. Hoe ga je hiermee om? En waar komt deze voorkeur vandaan? Vindt je peuter je man echt liever dan mama?

Tijdelijke fase
Met een leeftijd van vijf à zes maanden begint een kind zich te hechten aan de omgeving om zich heen en komt er vaak één persoon centraal te staan. Het gebeurt helaas dat jij nu net die ene persoon niet bent, maar je partner.  Het blijft moeilijk maar trek het je vooral niet persoonlijk aan. Kinderen trekken in situaties automatisch naar degene toe die ze nodig hebben. Als je kind bijvoorbeeld wagenziek is, reageer jij misschien te paniekerig en vindt je kind op dat moment de lage stem van je partner geruststellend. Weet ook dat dit een fase, waar je kind weer overheen groeit.

Mama en Zo Tip: Peuters hebben een sterke eigen wil en vaak houdt dat in ‘nee’ zeggen tegen alles. Lees in ons artikel de gouden tips voor de peuterpuberteit.

Val je partner niet af
Als je man alle aandacht krijgt, kan er snel een jaloers gevoel ontstaan. Jij hebt tenslotte het kind op de wereld gezet en hoopte ook zo close met je kind te worden. Het is belangrijk om die jaloerse gevoelens te uiten tegenover je partner, maar hem niet af te vallen. Leg uit dat het voor jou moeilijk is en dat je begrijpt dat het niet zijn schuld is. Laat dit geen reden zijn voor ruzie. Je man kan er tenslotte ook niets aan doen dat jullie kind hem nu even leuker vindt.

Blijf uitnodigen
Laat vooral niet aan je kind merken dat je ermee zit dat hij zijn aandacht niet verdeelt. Er een wedstrijd van maken, je kind verwennen of een schuldgevoel geven, helpt niets. Het duwt je kind misschien zelfs verder van je af. Wat je wel kunt doen, is aangeven dat je het jammer vindt dat je hem bijvoorbeeld niet naar bed mag brengen. Blijf je kind uitnodigen om dingen samen te doen, maar laat het initiatief voor contact bij hem. Grote kans dat je kind binnen een paar maanden ook leuke dingen met jou wil ondernemen. En zo niet, wees nogmaals gerust deze fase gaat echt weer vanzelf voorbij.

Feiten op een rij:

 

  • Probeer niet krampachtig liefde van je kind te krijgen. Onthoud dat het een tijdelijke fase is. Wie weet is de situatie over een paar jaar juist andersom.
  • Kopieer geen gedrag van je partner maar ontwikkel je eigen aanpak.
  • Trek als ouders één lijn en laat het niet tussen jullie in komen.
  • Probeer de situatie voor een van de ouders draaglijker te maken door niet in alles mee te gaan. Neem als voorbeeld het aankleden. Als je kind zich alleen door papa wil laten aankleden, zeg dan als papa: ‘Nee, ik heb nu geen tijd. Mama doet het’. Als je kind protesteert en aanhoudt, zeg je: ‘Dan kleedt niemand je nu even aan’. Zo leert je kind dat hij niet altijd alles met papa kan doen.

Mama en Zo Tip: Positief stimuleren is enorm belangrijk bij peuters want daardoor groeit je kind op tot een zelfverzekerd kind. Lees hier tien tips om je kind positief te stimuleren.
 

Reageer op artikel:
Als je kind je afwijst: ‘Nee, ik wil papa!’
Sluiten