Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Als je kind moeite heeft met poepen

Door verandering van voeding of de overgang van luier naar het potje kan je kindje last krijgen van verstopping. Wat kun je doen?

Als je kind last heeft van harde ontlasting kan je kind een onregelmatige stoelgang hebben. De ontlasting is hard en droog en het kost je kind duidelijk moeite om ontlasting te produceren. Je kind kan dan last hebben van darmkrampjes en soms kan poepen zelfs gevoelig zijn door ontstane kloofjes bij de anus. Meestal wordt een verminderde darmpassage veroorzaakt door voeding en gaat het vanzelf weer over.

Oorzaken van niet kunnen poepen

Bij kinderen kan verstopping, harde ontlasting en een onregelmatige stoelgang ook komen door gebrek aan beweging en het onderdrukken van de aandrang om naar de wc te gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze zich niet op hun gemak voelen zoals in een vreemde omgeving. Vaak is een verminderde darmpassage het gevolg van niet rustig op het toilet zitten en geen tijd nemen om te poepen. Ook kinderen die te weinig eten of drinken hebben sneller last van kan harde ontlasting en een onregelmatige stoelgang.

Zo voorkom je verstopping

Met eenvoudige maatregelen kun je verstopping proberen te voorkomen of op te lossen. Zorg ervoor dat je kind voldoende vezelrijke voedsel eet en veel drinkt. Zorg ook voor voldoende beweging, bijvoorbeeld door buitenspelen, fietsen of sporten. Spreek met je kind af dat het bij aandrang naar het toilet moet. Als je kind gemakkelijk kan zitten, gaat poepen ook gemakkelijker. Met een kinderbril of opstapje kan je kind ontspannen naar het toilet gaan. Bij zeer jonge kinderen kun je als de verstopping blijft, naast de borst- of flesvoeding, een klein beetje pruimensap geven. Dit heeft een laxerende werking.

Kindicol bij harde ontlasting

Krijg je het probleem met bovenstaande tips niet opgelost, probeer dan Kindicol druppels van VSM Kind. Het is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar en helpt de ontlasting zachter te maken. Kindicol druppels dragen bij aan een natuurlijke en regelmatige stoelgang.

Reageer op artikel:
Als je kind moeite heeft met poepen
Sluiten