Redactie
Redactie Kleuter 6 jun 2018

Als je kind niet naar school wil

Een pruillip, driftbuien of zich juist stil in een hoekje verstoppen; sommige kinderen willen niet naar school. Maar waarom? En wat kun je doen? Wij helpen je school weer leuk te maken.

Welke reden heeft je kind?

Voor je het probleem kunt oplossen, moet je erachter komen waar het probleem precies zit. Waarom heeft je kind geen zin in school? Een paar veelvoorkomende redenen zijn:

– Verlatingsangst
Of je kind nu 4 is of 8, verlatingsangst kan altijd voorkomen. Het is best heftig voor je kind om in een andere omgeving te zijn en daar een heel eigen leven op te bouwen zonder jou.

Wat kun je doen?

Leg hem uit dat het juist leuk is om zelf dingen te ondernemen met nieuwe vriendjes. Stel hem gerust door te herhalen wanneer je hem komt ophalen en praat samen na over school. Wat heeft hij gedaan en was het leuk? Maak hem enthousiast met jouw reactie en laat merken dat je trots bent. Maak ook geen drama van het afscheid ’s ochtends. Hoe langer je het rekt, hoe moeilijker het is voor je kind om afscheid te nemen.

– Teveel prikkels
Sommige kinderen hebben moeite met alle indrukken die ze op school moeten verwerken. Dat is ook niet zo gek met gemiddeld 30 leerlingen in een klas en overal afleiding op de loer.

Wat kun je doen?

Je kunt aan de omgeving op school niets veranderen. Maar je kunt wel ervoor zorgen dat je kind buiten schooltijd genoeg rust en slaap krijgt. Ook helpt het om te praten over je kind zijn schooldag. Zo verwerkt hij alle indrukken beter. Denk je dat er meer aan de hand is en je kind misschien een aandachtsprobleem heeft? Dan kun je de school inschakelen.

– Geen fijne sfeer op school
Is de juf aardig? Sluit je kind zich makkelijk aan bij de andere kinderen en komt hij wel goed mee in de klas? Dit kunnen allemaal redenen zijn voor je kind om te treuzelen als het tijd is voor school.

Wat kun je doen?

Door te praten kom je er vaak al snel achter wat je kind dwars zit. Misschien vind hij de juf niet lief of sluiten de andere kinderen hem buiten. Je kunt in dit geval altijd even met de juf praten om te kijken wat hieraan veranderd kan worden. Ga er wel neutraal in, want misschien is jouw kindje zijn beleving wel anders dan de realiteit.

– Gepest worden
Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan ook zijn dat de andere kinderen niet zo aardig tegen jouw kind doen of hem zelfs pesten. Als dit het geval is, is het natuurlijk logisch dat je kind opziet tegen school.

Wat kun je doen?

Je kind zover krijgen dat hij vertelt dat hij gepest wordt, is meestal zo makkelijk nog niet. Maar door veel praten, kan hij zomaar ineens hints geven. Als je iets vermoedt, kun je doorvragen. Ook kun je de juf inschakelen en vragen of zij iets merkt in de klas en zo ja, of ze een oogje in het zeil wil houden. Als het echt uit de hand loopt, kun je ook de ouders van de pesters aanspreken.

– Faalangst
Sommige kinderen zijn bang dat ze het allemaal niet zullen redden op school. Ze zijn vast de domste, niemand zal ze aardig vinden en gewoon het hele idee van school jaagt angst aan. Faalangst komt vaker voor bij oudere kinderen, maar is zeker een reëel probleem.

Wat kun je doen?

Het zelfvertrouwen van je kind groeit door hem positief te stimuleren en complimenten te geven. Verder is betrokkenheid bij je kind zijn prestaties ook belangrijk, zodat hij ziet hoe trots je bent op hem. De juf inschakelen is in dit geval ook een goed idee. Zij heeft toch meer met je kind te maken in onzekere situaties en kan hier samen met jou een plan van aanpak voor verzinnen.

Reageer op artikel:
Als je kind niet naar school wil
Sluiten