Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Als je niet direct onvoorwaardelijke liefde voor je baby voelt

Je gaat er als kersverse moeder meestal vanuit dat je direct een band voelt met je pasgeboren baby. Niet voor niets wordt er vaak geroepen dat je 'pas écht weet wat onvoorwaardelijke liefde is, wanneer je een kind krijgt'. Maar toch is dit niet voor alle moeders vanzelfsprekend.

Dat vertelt therapeut Alison Raphael. Volgens haar heerst er een groot taboe op het geen liefde of connectie voelen met je kind, terwijl het vaker voorkomt dan je denkt…

Onrealistisch beeld

Volgens Raphael beginnen de hoge verwachtingen van moeders in spe al voordat zij überhaupt zijn bevallen. Er wordt vaak van tevoren al een heel onrealistisch beeld geschept van wat je zou moeten voelen als moeder. Maar ook na de bevalling wordt er  door de omgeving van alles verwacht van en opgelegd aan de uitgeputte moeder. Raphael: “Als 'het' gevoel er niet meteen is, zullen veel moeders aan hun capaciteiten gaan twijfelen.”

Geen onvoorwaardelijke liefde

Maar hoe komt het dat sommige moeders niet meteen die onvoorwaardelijke liefde voelen voor hun baby? Volgens Raphael heeft dat verschillende oorzaken. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat vrouwen voor een baby hebben gekozen om hun relatie te redden – bang om anders hun partner te verliezen. Maar ook kan het te maken hebben met een verstoorde relatie van de moeder met haar eigen ouders of broers en zussen.

Hoge eisen

Als een moeder niet direct een band voelt met haar baby – terwijl de omgeving dit wel verwacht – kan dat haar manier van opvoeden op verschillende manieren beïnvloeden. “Een moeder kan bijvoorbeeld gaan overcompenseren en hele hoge eisen aan zichzelf stellen,” legt Raphael uit. Maar er is volgens haar ook een kans dat de moeder heel star met de opvoeding om gaat en precies volgens 'het boekje’ wil opvoeden, waardoor ze juist hele hoge eisen aan haar kind stelt.

Hulp

Raphael benadrukt dat als het gevoel niet komt het voor de betreffende moeder belangrijk is om professionele hulp te zoeken. Een professionele hulpverlener kan kijken naar de mogelijke oorzaken, werken aan het zelfvertrouwen van de moeder en daarnaast bevestigen dat ze niet de enige is die dit voelt.

Bron: mirror.co.uk

Reageer op artikel:
Als je niet direct onvoorwaardelijke liefde voor je baby voelt
Sluiten