Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

Alternatieve pijnbestrijding tijdens de bevalling

Een beetje pijn hoort bij de bevalling. Maar sommige vrouwen staan doodsangsten uit voor ‘het grote moment’. Slapeloze nachten en een voortdurende angst zijn natuurlijk niet goed. Gelukkig zijn er – naast de ‘gewone’ verdovingenmanieren om de pijn tijdens de bevalling te verminderen.

‘Een gewaarschuwd mens telt voor twee’ en ‘kennis is macht’. Het lijken domme spreekwoorden, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in. Het is immers hartstikke belangrijk om te weten wat je te wachten staat tijdens de bevalling. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de gebeurtenissen en de mogelijkheden rondom de geboorte. Je arts of verloskundige kan je inlichten over de verschillende vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling, zodat je je mentaal kan voorbereiden en hopelijk minder angstig bent dan zonder de nodige informatie. Bovendien zijn er allerlei alternatieve vormen om de angst voor en de pijn tijdens de bevalling te verminderen. Zwangerschapsyoga bijvoorbeeld.

Zwangerschapsyoga

Uitgangspunt bij zwangerschapsyoga is dat je bewust moet leren ervaren wat je lichaam van je vraagt. Want als jij nu begrijpt wat je lichaam nodig heeft, dan weet je tijdens je bevalling ook precies wat je lichaam van je wil. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je onder andere ontspanningsoefeningen, die je weer helpen de natuurlijke pijnstillers, de bekende lichaamseigen endorfines, aan te maken.

Hypnose

Hypnose klinkt misschien een beetje eng en zweverig, maar je moet hierbij niet direct denken aan een Rasta Rostelli die mensen onder hypnose op zijn podium een aardbei, vogel of vliegtuig na laat doen. Je kunt leren een vorm van zelfhypnose toe te passen en een hypnotherapeut kan je daarbij helpen. Tijdens de bevalling herhaal je bijvoorbeeld steeds dezelfde woorden of liedjes, tot je in een soort trance bent. Ook zoekt de hypnotherapeut samen met jou uit welke beelden jou ontspannen. Bijvoorbeeld de duinen of het strand. Na een aantal bezoeken aan de hypnotherapeut ben je in staat zelf deze techniek toe te passen. De hypnotherapeut hoeft tijdens de bevalling dus niet aanwezig te zijn. Door deze vorm van zelfhypnose kun je jezelf ontspannen tijdens de bevalling en wanneer je goed ontspannen bent, kan dat een hoop pijn wegnemen.

Acupunctuur

Acupunctuur als pijnbestrijding tijdens de bevalling wordt (nog) niet vaak gebruikt. Pijnbestrijding door middel van acupunctuur is er op gericht je lichaam te stimuleren zoveel mogelijk van de natuurlijke pijnbestrijders – endorfinen – te produceren. Dit kan de acupuncturist doen door naaldjes in je oor te plaatsen. Bespreek het met je verloskundige of gynaecoloog wanneer je met acupunctuur wilt bevallen. De acupuncturist zal vanzelfsprekend ook aanwezig zijn bij de bevalling.

De geboortetens

Tens staat voor van Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Het tens-apparaatje maakt gebruik van de energiebanen. De pijnprikkels worden onderdrukt en het lichaam wordt gestimuleerd meer endorfinen (natuurlijke pijnbestrijders) aan te maken. Er worden vier elektroden op de rug geplakt. Twee iets onder je schouderbladen en twee vlak boven je billen. Deze elektroden zijn verbonden met het tens-apparaatje. Met een knopje kun je zelf de sterkte van de prikkels regelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alternatieve pijnbestrijding tijdens de bevalling
Sluiten