Redactie
Redactie Kleuter 8 juni 2018

Angst bij kinderen

Alle kinderen zijn wel eens bang. En dat is heel normaal, want angst hoort bij de ontwikkeling van je kind. Maar de angst van je kind kan ook zo groot worden, dat het zijn leven beïnvloedt. Lees hier welke soorten angsten er zijn en wat je er tegen kan doen.

Reële angst

Je kind kan bang zijn voor specifieke dingen, zoals spinnen en grote honden. Maar ook voor reële gebeurtenissen. Zo kan je kind erg bang zijn dat hij een ongeluk zal krijgen of dat zijn ouders zullen scheiden. Een andere veel voorkomende angst is bang zijn voor de dood.

Cognitieve faalangst

Wanneer je kind bang is dat hij een bepaalde prestatie niet kan waarmaken, heeft hij last van cognitieve faalangst. Deze vorm van angst uit zich vooral op school. Je kind is dan bang voor bijvoorbeeld een toets of een spreekbeurt. Door de angst kan je kind hoofdpijn, klamme handen of zelfs een black out krijgen. Ook al heeft je kind goed geleerd, hij kan maar aan één ding denken: falen.

Sociale faalangst

Kinderen met sociale faalangst zijn bang om buiten een groep te vallen of niet aardig gevonden te worden. Deze vorm van angst kan voorkomen op school, maar ook op een speelplaats of in een situatie met een bepaald persoon. Door de sociale angst durft je kind niet zeggen als hij iets niet durft of iets vervelend vindt. Hij blokkeert. Lees ook het artikel 'Als je kind niet naar school wil' »

Motorische faalangst

Deze vorm van angst ontstaat als je kind een bepaalde fysieke prestatie niet durft aan te gaan. Bijvoorbeeld bokspringen bij de gymles op school. Je kind kan het misschien wel, maar de angst om te falen is veel groter. Hierdoor wil je kind het niet eens proberen. Veel kinderen trekken zich terug en sommige vluchten zelfs weg van de situatie. Helaas wordt de angst voor de bepaalde prestatie hierdoor alleen maar groter.

Help je kind van zijn angst af

Maar liefst tien procent van de basisschoolkinderen heeft last van faalangst. Wil je weten hoe jij je kind van zijn angst af kan helpen? Bekijk ons artikel ‘5 Tips tegen angst’ »

Reageer op artikel:
Angst bij kinderen
Sluiten