Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 16 nov 2021

Onderzoek bevestigt: laat je baby niet zonder toezicht in omhoog gekantelde houding slapen

Gekantelde schommelstoeltjes of anti-refluxbedjes zijn hartstikke leuk bedacht, maar toch wordt het afgeraden je kleintje hierin te laten slapen zonder toezicht. Ze verhogen namelijk de kans op wiegendood.

Het Amerikaanse CPSC (Consumer Product Safety Commission) heeft recentelijk een oproep gedaan om alle anti-refluxbedjes, waarin baby’s in een gekantelde houding slapen, terug te halen. En tegelijk ouders opgeroepen om hun baby’s altijd op een vlakke, stevige ondergrond te laten slapen.

Gekantelde houding

Baby’tjes die last hebben van reflux zouden er baat bij hebben om met hun hoofdje hoger te liggen dan hun beentjes. Op deze manier zou het maagzuur niet zo makkelijk omhoog stromen en kunnen de kleintjes comfortabeler slapen. Er zijn dan ook veel verschillende bedjes en kussentjes op de markt gebracht die deze gekantelde houding stimuleren.

Alleen wordt er ook al jaren gezegd dat het onverstandig is baby’s in gekantelde houding te laten slapen. Dit wordt namelijk in verband gebracht met de mysterieuze wiegendood. Echter is er niet eerder aangetoond waarom dit zo is.

Onderzoek

Nu is het CPSC een onderzoek gestart naar dit fenomeen. De aanleiding hiervoor zijn vierenzeventig gevallen van wiegendood in gekantelde bedjes als de Fisher-Price Rock ‘n Play.

Doorrollen anti-refluxbed

Dit onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die in een hellende positie slapen, makkelijker op hun buik kunnen doorrollen, ook wanneer ze zich nog nooit eerder hadden omgerold. In vergelijking tot wanneer deze baby’s op een vlakke ondergrond op hun buik lagen, werd er in de gekantelde houding ruim tweehondervijftig procent meer activiteit in de buikspieren en een verlaagd zuurstofgehalte geconstateerd. Dit suggereert dat ze in deze laatste situatie veel meer inspanning moeten leveren om zichzelf in een goede houding te krijgen, waardoor ze uitgeput raken.

De conclusie die de CPSC hieruit heeft getrokken, is dat deze constante inspanning ervoor kan zorgen dat de baby’s uiteindelijk te moe worden om hun hoofdje te verplaatsen. Wanneer ze in een houding terecht zijn gekomen waarbij ze niet goed kunnen ademen, kan dit de baby’s fataal worden.

Maar, er is geen verder onderzoek gedaan naar de oorzaak van de overleden baby’s die wel op hun rug waren blijven liggen in deze anti-refluxbedjes. Een van de onderzoekers heeft hierbij wel aangegeven dat een aantal van deze laatste groep al een virus of een chronische ziekte had, of prematuur geboren was, waardoor ze kwetsbaarder waren.

Schommelstoeltjes en wipstoeltjes

In Nederland komt dit soort anti-refluxbedjes misschien wat minder voor dan in Amerika, maar ook hier kunnen we beter goed opletten. Er zijn namelijk verschillende wiegjes die een kantelende functie hebben en er zijn speciale anti-refluxkussentjes op de markt. Daarnaast zijn er natuurlijk de wip-, wieg- of schommelstoeltjes.

Deze stoeltjes zijn ontzettend handig om je kindje even in te zetten wanneer je je handen vrij wilt hebben. Bijvoorbeeld wanneer aan het koken, eten, of wassen bent. En dit kan natuurlijk nog steeds! Maar let erop dat je het kleintje niet zonder toezicht achterlaat. Ook niet voor een paar minuten.

De Consumentenbond raadt het ook af om stabilisatoren of anti-reflux kussentjes te gebruiken.

Voorkeurshouding

Er zijn ook kussentjes ontwikkeld waarin baby’s geforceerd in zijligging liggen. Deze zijn bedoeld voor baby’s met een voorkeurshouding. Maar ook deze kun je beter niet gebruiken. Het Nederlands Centrum Gezondheidszorg heeft wel een aantal andere tips om een voorkeurshouding te voorkomen.

Het advies

Zoals eerder al gezegd, is de oproep van het CPSC om alle baby’s op hun rug op een vlakke stevige ondergrond te laten slapen. Het liefst volledig horizontaal, of een maximale kanteling van tien graden en zonder beperking van bewegingsvrijheid. Dit is de veiligste slaapsituatie.

Gebruik je toch een van de gekantelde bedjes of stoeltjes, dan luidt het advies als volgt:

  • Laat je baby nooit achter zonder toezicht
  • Stop met het gebruik van het bedje of stoeltje wanneer je baby zich kan omdraaien
  • Volg de gebruiksinstructies van het product nauw op
  • Zet het bedje op een gladde vloer, in een veilige omgeving

Wil je meer advies over de meest veilige slaapsituatie? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft hiervoor de Richtlijn: Preventie wiegendood opgesteld.

Lees ook:

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek bevestigt: laat je baby niet zonder toezicht in omhoog gekantelde houding slapen
Sluiten