Anticonceptie na de zwangerschap

Redactie 7 jun 2018 Gezondheid

Zodra je bevallen bent, is het tijd om over anticonceptie na te denken. Je bent namelijk sneller vruchtbaar dan je denkt. Wanneer moet je weer beginnen met anticonceptie en welke keuzes heb je?

Wanneer beginnen met anticonceptie?

Iedere vrouw is op een ander moment weer vruchtbaar na de bevalling. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals of je borstvoeding geeft. Gemiddeld duurt het zes tot acht weken tot je menstruatie weer op gang komt, als je borstvoeding geeft is dit vaak pas tussen de acht en zestien weken. Het is toch slim om al gelijk na je bevalling een keuze te maken qua anticonceptie en te kijken wanneer je dit middel kunt gaan gebruiken. Je hebt namelijk al ongeveer twee weken voor je menstruatie je eisprong en dus ben je eerder vruchtbaar dan je denkt.

Wist je dat… Er vaak wordt geroepen dat je niet zwanger kunt raken als je borstvoeding geeft? Dit is niet waar! De kans is alleen kleiner omdat je minder hormonen aanmaakt.

Soorten anticonceptie

Het is belangrijk dat je voor anticonceptie kiest die bij je past. Ben je tevreden met de anticonceptie die je voor je zwangerschap gebruikte? Of past er nu iets anders beter bij je? De mogelijkheden:

 • De combinatiepil
  Dit is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. Deze pil bevat twee hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. De laatste zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt, terwijl oestrogeen er voor zorgt dat je menstruatie voorspelbaar is. Er zijn verschillende soorten combinatiepillen, met synthetische hormonen of lichaamseigen hormonen.
 • Pil zonder oestrogeen
  Er is in Nederland één pil zonder oestrogeen. Deze pil is even effectief als de combinatiepil en wordt vaak aangeraden bij moeders die borstvoeding geven. Omdat er geen oestrogeen in zit, is de timing van je menstruatie minder voorspelbaar en kun je daar geen invloed op uitoefenen.
 • Anticonceptiepleister
  Deze dunne, huidkleurige pleister kun je op je buik, bil of arm kleven en werkt hetzelfde als de combinatiepil. De pleister kun je een week gebruiken, daarna moet je hem vervangen en dit drie weken achter elkaar. Hierna heb je een stopweek. 
 • Anticonceptiering
  Dit is een buigzame ring die je zelf één keer per maand in je vagina inbrengt om zwangerschap te voorkomen. De ring werkt hetzelfde als de combinatiepil. Het inbrengen is misschien even wennen. Maar doordat de hormonen met een lage dosis gelijk in je vagina worden afgegeven, is je menstruatie voorspelbaar.
 • De prikpil
  De prikpil is een injectie met het hormoon progestageen. Je krijgt hiervan een dosering die je 12 weken (3 maanden) tegen zwangerschap beschermt. Omdat de prikpil een hoge dosering progestageen heeft, wordt deze methode alleen aangeraden als er niets anders bij je past.
 • Het anticonceptiestaafje
  Dit is een staafje dat je drie jaar lang tegen zwangerschap beschermt. Het staafje wordt door de arts in je arm ingebracht met behulp van een soort injectie onder je huid. Hier blijft hij drie jaar zitten en geeft continu een kleine hoeveelheid progestageen af.
 • Het spiraaltje
  Het hormoonspiraaltje is T-vormig en wordt door de arts ingebracht in je baarmoeder. Het spiraaltje geeft een lage dosis progestageen af om je te beschermen tegen zwangerschap. Er zijn hormoonspiraaltjes en koperspiraaltjes. Vaak wordt een spiraal na ongeveer vijf jaar vervangen.

Welke anticonceptie past bij jou? Wil je weten welke soorten anticonceptie bij jouw situatie passen? Bijvoorbeeld bij eventuele borstvoeding en toekomstige kinderwens? Of omdat je meer wilt weten over de hormonen in je anticonceptiemethode? Op de site Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie na de bevalling.

Anticonceptie & borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, kun je niet elke methode van anticonceptie gebruiken. De combinatiepil, anticonceptiepleister en anticonceptiering worden afgeraden, omdat ze een negatieve invloed kunnen hebben op de kwaliteit en kwantiteit van je moedermelk. Deze anticonceptie kun je wel gebruiken:

 • De pil zonder oestrogeen
 • Het anticonceptiestaafje
 • Het spiraaltje
 • De prikpil

Overleg altijd eerst even met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige, als je met anticonceptie wilt beginnen. Samen kunnen jullie bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSD.

Reageer op artikel:
Anticonceptie na de zwangerschap
Sluiten