Sherita Jager
Sherita Jager Baby 12 apr 2019

Wat is het antroposofisch consultatiebureau?

Het consultatiebureau zoals we dat kennen is typisch Nederlands, hoewel er vergelijkbare instellingen in het buitenland bestaan. Maar heb je al eens gehoord van het antroposofisch consultatiebureau?

Het reguliere consultatiebureau

Het consultatiebureau, wie kent het niet? Deze instelling valt onder de gemeente en is gericht op preventieve zorg voor kinderen tot 4 jaar. Dit houdt in dat kinderen periodiek worden onderzocht, en niet alleen bij de dokter komen als ze ziek zijn.

De controle wordt uitgevoerd door een dokter en een verpleegkundige. Kinderen worden gevaccineerd, en verder wordt onder andere de groei gecontroleerd, de ogen, en de heupen.

De overige ontwikkelingen worden gevolgd aan de hand van het Van Wiechenschema. En verder krijg je advies over bijvoorbeeld opvoeding, voeding en andere zaken die bij het ouderschap komen kijken.

Het antroposofisch consultatiebureau

Het antroposofisch consultatiebureau is (bijna altijd) onderdeel van de reguliere zorg, maar heeft een extra visie. Deze is namelijk gebaseerd op de antroposofie. De antroposofische stroming is een stroming ontwikkeld en bedacht door Rudolph Steiner.

Antroposofie is een spirituele filosofie en wetenschap gebaseerd op de leer van de Oostenrijkse Rudolf Steiner. De antroposofie onderscheidt vier lagen in een mens: het fysieke lichaam, het levenslichaam, de ziel en de geestelijke kern.

De gedachtengang van Steiner en zijn filosofie worden op verschillende terreinen toegepast. De antroposofische denkwijze is in Nederland het meest bekend vanwege de scholen: de vrije scholen.

Andere manier van kijken naar het kind

Het antroposofische consultatiebureau trekt deze manier van leven en denken door in de manier waarop ze naar het kind kijken. Terwijl het reguliere consultatiebureau kijkt naar de feitelijke ontwikkeling, lengte, gewicht en bijvoorbeeld het aan aantal tanden, kijkt het antroposofische consultatiebureau ook naar andere onderdelen van de ontwikkeling.

Het grootste verschil ligt bij het feit dat de medewerkers op het antroposofische consultatiebureau naast de vereiste reguliere opleidingen ook antroposofische scholing hebben gevolgd. Ze werken hierdoor vanuit de antroposofische visie die extra gezichtspunten levert. Antroposofie weerlegt overigens niets van de klassieke geneeskunde maar kan een ander vaccinatieschema aanhouden.

Zo’n 25 bureaus in Nederland

Antroposofische consultatiebureaus zijn niet overal te vinden. Er zijn zo’n 25 antroposofische consultatiebureau in Nederland. Soms maken ze deel uit van de reguliere gezondheidszorg, en soms gaat het om bureaus die onder de alternatieve geneeswijzen vallen.

Deze bezoekjes krijg je niet altijd vergoed en daarom moet je er aanvullend voor verzekerd zijn. In grote steden is er vaak een antroposofisch consultatiebureau, maar in sommige gevallen moet je bij een antroposofische huisarts zitten, wil je een antroposofisch consultatiebureau kunnen bezoeken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is het antroposofisch consultatiebureau?
Sluiten