Redactie
Redactie Gezondheid 6 juni 2018

Aromatherapie: Genezende geuren

Aromatherapie helpt je ontspannen en is nog goed tegen kwaaltjes ook. En wie heeft hier, zeker tijdens je zwangerschap, nu geen last van? Misselijkheid, opgezwollen voeten en striae, komen je vast bekend voor.

De etherische olie voor aromatherapie komt van planten en bloemen. De olie wordt uit bijvoorbeeld de bloesem, het zaad of de bladeren geperst. Best een prijzige hobby, omdat er veel bloemen voor nodig zijn om een klein beetje olie te maken. Rozenolie is een van de duurste, omdat er kilo’s rozen gekweekt moeten worden voor een mini flesje olie.

Hoe?

Aromatherapie kun je op verschillende wijzen toepassen en is dus lekker afwisselend.

  • Verdampen:  tijdens een loungemomentje op de bank of bijvoorbeeld tijdens je bevalling is dit een hele fijne manier van aromatherapie. Neem een aromalampje, een soort kuipje met een waxinelichtje eronder. Doe een paar druppeltjes olie in een beetje water. Door de warmte komt de geur vrij, zo kan de olie zijn werk doen.
  • In bad: Laat je bad lekker vollopen en meng je water met een olie naar keuze. Voordeel is dat de olie op deze manier je huid ook nog lekker verzorgt en voedt.
  • Massage: Ga ontspannen liggen, steek wat kaarsen aan en laat je partner je eens lekker verwennen. Welke olie je kiest is aan jou, maar een ontspannen gevoel is gegarandeerd. Let er op dat je de olie eerst mengt met massageolie. Het is niet de bedoeling dat je rechtstreeks met de geconcentreerde olie aan de slag gaat!

Werking

Er zijn veel verschillende oliën te koop met stuk voor stuk een fijne werking. Een greep uit het uitgebreide assortiment:

  • Lavendel: dit is waarschijnlijk de populairste olie tijdens je zwangerschap. Lavendel werkt namelijk goed tegen misselijkheid in de eerste drie maanden. Kamille heeft dezelfde werking.
  • Mandarijn: als je striae wilt voorkomen is het goed om je lichaam te masseren met deze mandarijnolie. Meng de olie wel eerst met massageolie voordat je hem gebruikt. 
  • Rozemarijn: masseer je benen met deze olie in lange streken van je enkels naar boven. Dit helpt goed tegen opgezwollen benen en enkels, maar ook tegen rugpijn. Ook hier geldt weer dat je de olie eerst moet mengen met massageolie.
  • Jasmijn:  doe een paar druppels van deze olie in je bad en de geur zorgt voor de nodige ontspanning. Ook bereidt Jasmijn de baarmoeder voor op de bevalling.
  • Melisse: een massage met deze olie helpt ook tegen misselijkheid.

Niet gebruiken!

Meestal kun je tijdens je zwangerschap gewoon genieten van aromatherapie. Er zijn echter een aantal oliën die je beter kunt vermijden. Zoals Basilicum, Hysop, Jeneverbes, Marjolein, Mirre, Salie en Scharlei. Twijfel je,  vraag het dan zeker even na in de winkel!

Reageer op artikel:
Aromatherapie: Genezende geuren
Sluiten