Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Au pair: voordelig, flexibel en vertrouwd

De combinatie werk en gezin is niet altijd even makkelijk. Opvang in een kinderdagverblijf blijft prijzig en niet flexibel. Heb je wel eens aan een au pair gedacht? Dan heb je wel een superflexibele en vertrouwde oppas voor jouw kind. En zo duur is het eigenlijk niet.

Een au pair is iemand tussen de 18 en 26 jaar, die kennis wil maken met het leven in een andere cultuur. De meeste au pairs zijn vrouwen, bijvoorbeeld meisjes die na de middelbare school een jaartje naar het buitenland willen. Maar er zijn ook mannelijke au pairs, hoewel de vraag daarnaar aanmerkelijk minder is. Zo’n au pair wordt opgenomen in het gezin en krijgt vrije dagen en de mogelijkheid een taalcurusus te volgen. Ze helpt bovendien zo’n dertig uur in de week mee met de opvang van kinderen in hun eigen omgeving. Soms doet de au pair ook licht huishoudelijk werk. Eigenlijk is het dus een inwonende oppas, die met de kinderen speelt, ze naar school brengt en weer ophaalt en alle voorkomende klusjes doet die met de zorg voor kinderen te maken hebben. In principe blijft een au pair een jaar bij een gezin.

Wetgeving

Ondanks het feit dat een au pair veel voordelen heeft ten opzichte van de ‘normale’ kinderopvang, is het verschijnsel in Nederland nog niet echt ingeburgerd. Waar het in Amerika of Frankrijk niet meer dan normaal is om een buitenlandse oppas te hebben, kom je ze nog in maar weinig Nederlandse huishoudens tegen. Dit heeft met name te maken met de Nederlandse wetgeving, en dan met name het betalingssysteem voor au pairs. Terwijl wij in Nederland een au pair alleen zakgeld, kost en inwoning mogen geven, verdienen ze in andere EU-landen aanzienlijk meer. Het gevolg is dat au pairs uit andere EU-landen liever in Frankrijk of Engeland gaan werken dan in Nederland. Niet alleen vanwege de hogere verdiensten, maar ook vanwege het feit dat het leren van de Franse of Engelse taal hen meer voordelen biedt in hun latere leven, dan het leren van Nederlands. Nu zijn au pairs uit landen buiten de EU aanzienlijk minder gewend qua inkomen en wellicht eerder geneigd een oppasgezin in Nederland te zoeken. Maar dan krijg je weer te maken met het aanvragen van een visum. Zo’n au pair-visum wordt niet alleen met het jaar duurder, het duurt ook nog eens maanden voordat de visumaanvraag rond is.

Een au pair vinden

De makkelijkste manier om een goede au pair te vinden, is het in de hand nemen van een au pair bureau. Onderaan deze pagina vind je enkele voorbeelden. Let erop dat het au pair bureau dat je kiest is aangesloten bij een overkoepelende organisatie zoals de Nederlandse Au Pair Organisatie (NAPO). Een au pair bureau helpt je bij de voorselectie en weet precies welke au pairs in jouw gezin zullen passen. Bovendien kan zo’n bureau je administratief werk uit handen nemen, het aanvragen van de verplichte verzekeringen (onder andere tegen ziektekosten) en de verblijfsvergunning bijvoorbeeld. Kies je voor een au pair van buiten de EU, dan moet ze in het bezit zijn van een Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV). De aanvraag hiervoor loopt via de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Houd er rekening mee dat zo’n aanvraag enkele maanden in beslag kan nemen. De IND zal je vragen een inkomensverklaring te overleggen, om aan te tonen dat je de zorg van een au pair kunt dragen. Overigens zijn er aan zo’n aanvraag ook kosten verbonden.

De voordelen

De voordelen van een au pair zijn gemakkelijk te bedenken. Je zit niet meer vast aan regels en openingstijden van kinderdagverblijven, hebt altijd opvang als je kindje ziek is en je kindje heeft bovendien een vertrouwd gezicht om zich heen. Bovendien is particuliere kinderopvang of een professionele oppas tegenwoordig al snel duurder dan een au pair. Vier dagen crèche voor één kind kost al snel zo’n achthonderd tot duizend euro in de maand. Een au pair kost maandelijks zo’n vijfhonderd euro, al komt daar wel eenmalig een bedrag van zo’n tweeduizend euro bij voor de verblijfsvergunning, de reiskosten en de bemiddeling door het au pair-bureau.

De nadelen

Het aannemen van een au pair brengt natuurlijk ook nadelen met zich mee. Sowieso is het altijd een inbreuk op je privacy. Je weet van te voren niet altijd goed wie je in huis haalt, en gewoonten en gebruiken kunnen in het land van herkomst van de au pair altijd afwijken. Je laat iemand toe in je gezin en dat betekent dat je ook met diegene geconfronteerd zal worden als je er eigenlijk geen behoefte aan hebt. Dit wordt overigens voor een groot deel ondervangen wanneer je zorgt voor een eigen leefruimte voor de au pair. Denk hierbij aan een zolderetage of kamer boven de garage bijvoorbeeld.

Regels

Het is belangrijk duidelijke regels af te spreken met je au pair. Wat zijn haar taken en verplichtingen, welke beslissingen omtrent de kinderen kan zij zelf nemen en voor welke dient ze even te bellen. Zo voorkom je dat de kinderen het gevoel krijgen dat ze van de au pair ‘alles mogen’ en van jou helemaal niets of andersom. Vergeet verder niet je kinderen duidelijk uit te leggen dat de au pair met een jaar weer vertrekt. Natuurlijk mogen ze zich aan de oppas hechten, maar ze moeten wel weten dat zo’n meisje niet eeuwig bij ze blijft.

Meer informatie?

www.napoweb.nl
www.aupairinteractive.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Au pair: voordelig, flexibel en vertrouwd
Sluiten