Zwanger: trek in vreemde dingen

Van vanille-ijs met friet tot aan augurken met slagroom. Combinaties waar je anders niet aan denkt, worden tijdens je zwangerschap ineens aantrekkelijk. Waar komen die ‘zwangerschapsverlangens’ vandaan?

Zo’n 85 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met één of meerdere ‘zwangerschapsverlangens’. Dan heb je ineens trek in chocolade of melk. Uit een Amerikaanse studie bleek dat de meerderheid van zwangere vrouwen behoefte heeft aan zoet eten. Een derde wil liever zout voedsel en 17 procent van de vrouwen heeft een voorliefde voor Mexicaans, Indiaas en ander gekruid voedsel. Het kan ook voorkomen dat je als zwangere vrouw veel minder eten lust. 

Redactietip! Lees welke voeding je wel en beter niet kunt nemen tijdens je zwangerschap. 

Waarom meer of anders eten?

Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor je ineens trek krijgt in bepaalde voeding. Het kan zijn dat het komt omdat je lichaam extra hard werkt als je zwanger bent. Het is niet niks om je baby te maken en te laten groeien! Daardoor heb je behoefte aan meer voedsel. Sommige deskundigen denken dat het komt omdat je lichaam een tekort heeft aan sommige voedingsstoffen en je die daarom wilt aanvullen. Tenslotte kunnen hormonen een rol spelen, waardoor je gevoelige smaakpapillen hebt. 

Krijt, klei of aarde eten?

Pica is een ernstige vorm van verlangen naar specifieke voeding. Zwangere vrouwen die hier mee te maken krijgen, verlangen naar krijt, klei, aarde of pleisterwerk. Deze ‘ziekte’ wordt meestal veroorzaakt als je een ernstig ijzertekort hebt. Pica is vrij zeldzaam. Heb jij zulke vreemde neigingen? Geef niet toe! Neem contact op met je verloskundige of huisarts. Zij kunnen een bloedtest doen om te zien of je genoeg ijzer in je bloed hebt. 

Tip: Lees wanneer een bloedonderzoek nodig is tijdens je zwangerschap   

Zo kun je een vreemde eetlust onder controle houden:

  • Eet iedere dag ontbijt. Door je ontbijt over te slaan, krijg je later op de dag meer neiging om te snoepen en toe te geven aan je snoeplust. 
  • Zorg ervoor dat je genoeg beweging en frisse lucht krijgt. 
  • Zorg dat je genoeg emotionele steun krijgt van je partner, familie en vrienden. Soms grijp je naar voedsel terwijl je alleen maar behoefte hebt aan een knuffel. 
Reageer op artikel:
Zwanger: trek in vreemde dingen
Sluiten