Sherita Jager
Sherita Jager Ontwikkeling 4 nov 2019

Het ontdekken van autisme op jonge leeftijd zorgt voor een effectievere behandeling

Kinderen waarbij op jonge leeftijd wordt ontdekt dat ze kenmerken van autisme hebben, kunnen beter behandeld worden dan kinderen waarbij het pas op latere leeftijd wordt ontdekt.

Hersenen van jonge kinderen zijn nog volop in ontwikkeling. En de hersenen vormen zich op basis van wat het kind aangeboden krijgt. Als autisme op een jonge leeftijd wordt ontdekt, kan dit veel voordelen opleveren voor het kind. Een goede behandeling is namelijk effectiever wanneer de hersenen nog extreem ‘kneedbaar’ zijn.

De eerste signalen van autisme

De eerste signalen van autisme zijn vroeg te herkennen. Al bij baby’s en peuters kunnen de eerste signalen van autisme zichtbaar zijn. De diagnose is dan ook al te stellen, maar in de praktijk duurt het langer voordat het kind officieel een diagnose krijgt. Dat is jammer, want de voordelen van een vroege diagnose zijn groot.

Vroege signalen missen

Kinderen waarbij autisme wordt vermoed, worden vaak niet zo snel doorverwezen op jonge leeftijd. Dit heeft met meerdere factoren te maken.

Soms herkennen professionals de kenmerken niet, of hebben ze niet genoeg kennis over wanneer de diagnostiek kan plaatsvinden. Ook voor ouders kan het soms moeilijk te herkennen zijn. Dit is vaker het geval als meerdere gezinsleden kenmerken van autisme hebben: het wordt dan niet gezien als afwijkend gedrag.

Op het moment dat professionals goed geschoold zijn in het herkennen van de vroege signalen van autisme, kan er sneller een diagnose worden gesteld. Het kind kan dan worden doorverwezen en de juiste ondersteuning krijgen.
LEES OOK: Mogelijke tekenen dat je kind een vorm van autisme heeft

Op school wordt autisme opgemerkt

Autisme wordt vaak pas opgemerkt als het kind naar school gaat. De leerkrachten en de verzorgers op school herkennen het, en vaak begint dan een traject. Het vaststellen van autisme bij een schoolgaand kind, is een late signalering.

Bij een vroegere diagnose kan is het makkelijker te voorkomen dat het kind te maken krijgt met gedragsproblemen. Daarnaast kan de leefomgeving aangepast worden en kunnen ouders begeleid worden waardoor de gezinssituatie een stuk aangenamer wordt.

Het is zinvol om jonge kinderen door te sturen

Het is bijna altijd zinvol om jonge kinderen door te sturen naar een specialist als er vermoedens van een autistische stoornis zijn. Enerzijds kunnen ongerust ouders misschien worden gerustgesteld. Aan de andere kant kan het kind, als het inderdaad autisme blijkt te hebben, voldoende worden ondersteund. Juiste ondersteuning zorgt voor rust voor zowel het kind als het gezin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Autisme Jonge Kind

Reageer op artikel:
Het ontdekken van autisme op jonge leeftijd zorgt voor een effectievere behandeling
Sluiten