Redactie
Redactie Lifestyle 6 jun 2018

Azijn: wondermiddel in huis

Azijn is niet een alleen lekker in de saladedressing, azijn is ook een handig hulpmiddeltje om veel huishoudelijke klusjes op te knappen. Zo kun je azijn inzetten voor het ontkalken van verschillende huishoudelijke apparaten, helpt in de strijd tegen fruitvliegjes en is het een prima alternatief voor wasverzachter of haarconditioner.

Wij zetten 19 handige azijntips op een rij.

1.Babyflesjes 

Babyflesjes die je al wat langer gebruikt, krijgen op den duur last van wat kalkaanslag. Een goede schoonmaakbeurt met azijn doet wonderen. Doe de flesjes in een pan met water en breng het water aan de kook. Voeg hier vervolgens een flinke  scheut natuurazijn bij. Laat de flesjes een paar minuten uitkoken of liever nog, laat ze na het koken nog een tijd lang naweken in het azijnwater. Maak ze vervolgens goed schoon met afwasmiddel of in de afwasmachine en je flesjes blinken weer als nooit tevoren.

2.Waterkoker 

Voor het ontkalken van je waterkoker kun je het beste wat schoonmaakazijn gebruiken. Meng dit met water, breng aan de kook en herhaal dit een keer of drie. De kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon. Om de sterke azijngeur nadien te verwijderen vul je de waterkoker na de schoonmaakbeurt nog een paar keer met kraanwater wat je weer even aan de kook brengt.

3. Koffiezetapparaat en strijkbout

Ook je koffiezetapparaat en strijkbout (met stoomfunctie) kun je met behulp van azijn ontkalken.

4. De kraan en douchekop

Heb je een quooker, kraan of douchekop in huis die flink is verkalkt? Schroef het sproeielemant van de kraan of douchekop af en laat het een nachtje weken in een bakje schoonmaakazijn. Kun je de kraan of douchekopo niet los schroeven, dan kun je een boterhamzakje met azijn vullen en dit vastbinden om de kraan. Let er dan wel goed op dat de kraan volledig in de azijn is gedompeld.

5. De badkamer

De badkamerwand, douchecabine en wc worden weer helemaal schoon met een beetje azijn. Doe wat azijn op je schuursponsje en boenen maar. Binnen no time is alles weer ontkalkt en fris. Vind je de azijngeur niet prettig dan kun je in sommige winkels azijn met een (lavendel)geurtje kopen of je kunt wat etherische olien toevoegen aan je azijngoedje.

6. Wasverzachter

Wasverzachter kan een vet laagje op de gewassen kleding achterlaten en bovendien wordt het gebruik van wasverzachter in de wasmachine vaak afgeraden. Wil je toch graag wat wasverzachter gebruiken? Voeg dan wat natuurazijn toe in het wasverzachterbakje. Het je was niet alleen lekker zacht, het is ook een prima middel voor het kleurbehoud van je kleding en goed voor het onderhoud van je wasmachine. Win-win-win dus!

7. De wasmachine

Je wasmachine ontkalken doe je met azijn. Giet een fles natuurazijn in je wasmachine. Laat vervolgens de wasmachine leeg draaien op 90-95 graden en klaar is kees. Overigens kun je vetluis in de wasmachine (een bacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden) en die een vieze, muffe lucht achterlaat) verwijderen met een paar vaatwastabletten. Draai twee wasbeurten met oude theedoeken op 90 graden met een paar vaatwastabletten en de vetluis is verdwenen.

Let op! Gebruik geen schoonmaakazijn om je wasmachine te ontkalken. Schoonmaakazijn is te sterk en tast de rubbers van je wasmachine aan.

8. Ontstopper 

Je gootsteen, maar ook je wc, kun je makkelijk ontstoppen met azijn en bakpoeder of soda. Gooi wat bakpoeder of soda in het gootsteenputje of in de afvoer van je wc en meng dit met azijn. Het bruist enorm, maar de verstopping is daarna verholpen.

9. Kolfelementen

Na het kolven kun je je kolfelementen uitkoken met water en azijn. Zo zijn ze ontkalkt en weer klaar voor de volgende ronde.

10. Hoofdluis

Giet na het wassen van het haar een kopje witte azijn over het haar en spoel niet meer na. Azijn prikt in de ogen dus doe het wel voorzichtig. Door het zuur van de azijn laat de “lijm” waarmee de eitjes aan het haar geplakt zijn makkelijker los. Kamt een stuk makkelijker!

Tip!Luizen? Wat kun je doen en hoe kun je ze voorkomen?

11. Conditioner

Natuur- of appelazijn is de perfecte home made crèmespoeling. Vul een sprayflacon met wat azijn en spray dit na de shampoo in je haar. Even inmasseren, uitspoelen en voila, je klitten zijn verdwenen en je haar is zacht en glanzend.

12. Tapijt reinigen

Kan je wollen tapijt wel weer een opfrisbeurt gebruiken? Vul een emmer warm water, voeg een scheut azijn toe en een beetje wasverzachter. Ga vervolgens aan de slag met een uitgewrongen zeem en laat na het poetsen het tapijt even drogen. Nog even stofzuigen en je tapijt is weer als nieuw!

13. Magnetron

Vul een maatbeker met water en een paar lepels azijn zet deze in de magnetron. Laat de magnetron vervolgens vijf minuten op de hoogste stand draaien. Daarna maak je de magnetron in een handomdraai schoon.

14. Vaatwasser

Ook je vaatwasser maak je grondig schoon met azijn. Stop in een lege vaatwasser een volle beker met azijn, Zet de vaatwasser aan op de heetste stand. Resultaat: een schone afwasser die ook het water weer beter afvoert.

Tip! De afwasmachine zelf kun jenzetten voor allerlei handige schoonmaaktrucjes. Deze 15 dingen kun je prima schoonmaken in de vaatwasser.

15. Vieze geurtjes

Als je last hebt van vieze geurtjes in huis, kun je het beste een aantal bakjes met azijn plaatsen in het huis. Na een paar uurtjes zijn de vieze luchtjes verdwenen.

16. Wasgoed

Sportkleding, maar ook andere kledingstukken, kunnen soms flink naar transpiratie ruiken. Zo erg zelfs dat een wasbeurt de sterke geur niet laat verdwijnen. Wanneer je de kledingstukken voor de wasbeurt minimaal een uur laat weken in een emmer water en azijn zullen de transpiratiegeurtjes helemaal verdwijnen.

17. Fruitvliegjes

Vul een glas met appelazijn en dek het glas af deze met plasticfolie. In de folie prik je een paar gaatjes en vervolgens plaats je het glas op een strategische plek. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de appelazijn en vliegen het glas in. No way back want de fruitvliegjes kunnen wel het glas in, maar niet uit.

18. Stickerresten

Last van stickerresten die je maar niet kunt verwijderen? Wrijf er wat witte azijn op, wacht een paar minuutjes en je zult de restjes met gemak verwijderen

19. Vetvlekken

Vetvlekken op je bril, het raam of de spiegel verwijder je ook makkelijk met wat azijn. Doe een klein beetje azijn op een zachte doek en wrijf de vlekken weg.

En met azijn kun je nog veel meer! Want azijn is ook nog lekker over de boerenkool, maakt het draadjesvlees super mals en is een wondermiddel bij de pijn van een insectenbeet of brandnetels.

Tip!Je huis is in een mum van tijd weer helemaal spik en span met deze 25 snelle handige schoonmaaktips!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Azijn: wondermiddel in huis
Sluiten