Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Baby acné: hoe & wat

Als je pasgeboren plekjes en vlekjes in het gezicht heeft, wordt er al snel geroepen dat het last heeft van baby acné. Maar was is baby acné precies? En komt dit nou echt zo vaak voor?

Wat is baby acné

Ongeveer 1 op de 5 pasgeborenen heeft in min of meerdere mate last van baby acné. Dit ontstaat ergens tussen de 0-8 maanden. De oorzaak is niet helemaal bekend maar mogelijk spelen hormonen van de moeder een rol in combinatie met een toename van de talgklieractiviteit. Jongetjes hebben er iets vaker last van dan meisjes.

Hoe herken je baby acné?

Baby acné herken je aan mee-eters, rode bultjes en puistjes op het gelaat, met name op de wangen. In sommige gevallen zie je dit zelfs de schouders en romp.Wat typisch is voor échte baby acne zijn dus de mee-eters. Zonder mee-eters is het dus eigenlijk geen baby acné maar bijvoorbeeld neonatale cephale pustulose (hier lees je verder in dit artikel meer over).

Hoe gaat baby-acné over?

Baby acné is wisselend aanwezig en komt en gaat. Meestal trekt baby acné vanzelf binnen paar maanden weg zonder littekenvorming en is behandeling met medicijnen niet nodig. Bij ernstige vormen is het raadzaam je huisarts of dermatoloog te bezoeken, want dan kan een behandeling met een medicijn nodig zijn om littekens te voorkomen.

Neonatale cephale pustulose

Neonatale cephale pustulose wordt beschouwd als een variant van baby acné. In de 2e of 3e week ontstaan er puistjes op het gezicht en de hoofdhuid van je baby.  In tegenstelling tot ‘echte’ acné ontstaan er geen mee-eters. Neonatale cephale pustulose ontstaat waarschijnlijk door een reactie op een gist (Malassezia furfur) op de huid. Het probleem verdwijnt spontaan in enkele weken tot maanden. Deze gist is in principe een normale “bewoner” van de huid, maar kan soms problemen geven. De onschuldige uitslag verdwijnt gelukkig spontaan binnen enkele weken tot maanden.

Tip! Wil je meer weten over de huid van je baby? Het Handboek over de huid is een echte mamma musthave!

Reageer op artikel:
Baby acné: hoe & wat
Sluiten