Redactie
Redactie Gezondheid 29 mei 2020

De ‘baby blues’: Waar komen ze vandaan en hoe ga je er mee om?

Na de geboorte van je kind, hoor je te zweven op een roze wolk…Tenminste dat denkt iedereen. Helaas voel jij je huilerig, je bent in de war en die baby is lang niet zo schattig als je had gedacht. Wees niet ongerust, je hebt last van de baby blues!

Twee tot drie dagen na de bevalling kun je last krijgen van kraamtranen, de ‘baby blues’. Dat kan enkele uren duren, maar ook gerust een week. Ook kun je pas na twee weken overvallen worden door de baby blues. Niets om je ongerust over te maken. Bijna iedere mama heeft hier last van en het is niets om je voor te schamen of zorgen om te maken.

De baby blues, waar komt dat toch vandaan?

Wat is de oorzaak, wat zijn de symptomen en hoe dealen we met de baby blues?

Oorzaak

Kraamtranen ontstaan door de grote veranderingen die je lichaam doormaken in korte tijd. Je hormonen zijn na de bevalling helemaal in de war en het duurt even voordat je weer in balans bent. Je gierende hormonen in combinatie met slaapgebrek, de bevalling, melkproductie, twijfel, overgevoeligheid en faalangst zijn er de oorzaak van dat je het even niet meer ziet zitten.

Symptomen

De symptomen van kraamtranen verschillen natuurlijk van vrouw tot vrouw, maar de meest voorkomende zijn:

  • onverklaarbare huilbuien
  • slapeloosheid
  • negatieve gedachten
  • wisseling van humeur
  • het gevoel de grote verantwoordelijkheid van een baby niet aankunnen
  • verdrietig zijn
  • prikkelbaar
  • overgevoelig

Hoe ga je er mee om?

Het is goed om je te realiseren dat de baby blues in de meeste gevallen twee tot drie dagen duurt. Accepteer het en laat het over je heenkomen. Zie het als een onvermijdelijke periode waar je door heen moet. Laat je lekker verwennen en rust zo veel mogelijk uit. Ontspanningsoefeningen geven je rust en laten de stress uit je lijf lopen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je met anderen blijft praten en niet alleen over de baby. Laat die lekkende borsten en hechtingen soms even voor wat ze zijn. Relativeer je sobere gevoelens en bedenk dat het vanzelf overgaat en dat iedere mama hier door heen is gegaan. Na die bevalling kun je dit ook aan!

Dipje of depressie?

Meestal gaat de baby blues vanzelf over. Maar bij sommige mama’s verdwijnt het depressieve gevoel niet. Er is dan misschien sprake van een postnatale depressie. Ongeveer één op de tien vrouwen (zo’n 22.000 vrouwen per jaar) krijgt hier mee te maken. Een postnatale depressie kan iedere mama overkomen. Je voelt je een paar weken na de bevalling nog steeds uitgeput, je voelt je vreemd en je hebt weinig hoop voor de toekomst.  Ook voel je je niet begrepen en je bent bang dat je de verantwoordelijkheid van een baby niet aankunt. En e piekert, bent prikkelbaar, je hebt nergens zin in en je slaapt niet. Als je een lange tijd last blijft houden van deze depressieve gevoelens is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
De ‘baby blues’: Waar komen ze vandaan en hoe ga je er mee om?
Sluiten