Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Baby 29 mei 2019

5 tekenen dat je baby nog maar 1 dutje nodig heeft

Of je baby nu de slaaplust heeft van Doornroosje of het slechts bij twee dutjes per dag houdt, er komt een moment waarop je kindje weigert om een tweede dutje te doen. Raak echter niet in paniek. Er zijn bepaalde tekenen die erop duiden dat je kind echt klaar is om een extra dutje te laten vallen.

Lees ook: 3 tips: afscheid van het middagdutje

1. De leeftijd van je baby

De leeftijdscategorie waarin kleintjes slechts één dutje per dag nodig hebben ligt meestal tussen de 14 en 16 maanden. Soms komt het voor dat baby’s van één jaar oud al klaar zijn om hun extra schoonheidsslaapje links te laten liggen. Andere kindjes wachten liever tot ze 18 maanden hebben bereikt.

2. Hulpmiddelen werken niet meer

Normaal gesproken was het dé truc om je baby in slaap te laten vallen in de wandelwagen of in de auto. Blijft je kindje nu klaarwakker? Dan duidt dit erop dat het extra dutje vanaf nu geschrapt kan worden.

3. In slaap vallen duurt vrij lang

Viel je wondertje normaal gesproken binnen no time weg, maar kost het nu meer tijd voor hem om in slaap te vallen? Probeer het niet te forceren! Misschien geeft je baby aan dat hij geen behoefte meer heeft aan extra rust. Als je kindje later wel verlangt naar een dutje merk je dit vanzelf.

4. Er is sprake van een mijlpaal

Mijlpalen – zoals de eerste stapjes of woordjes – brengen veel emoties teweeg. Deze opwinding en spanning kan ervoor zorgen dat je kindje niet zo makkelijk meer in slaap valt. Ook kan zijn slaapje verstoord raken. Is de spanning ervan af? Dan is de kans groot dat je kindje weer slaapt, zoals jullie van hem gewend zijn.

5. Luister naar je moederhart

Er zijn talloze adviezen, tips en trucs, maar niets kan op tegen jouw moederinstinct. Jij kent je kindje tenslotte door en door, dus jij weet uiteindelijk wat het beste is voor hem. Heb je het gevoel dat je kindje genoeg uitgerust raakt door middel van één dutje? Dan kun je de tweede schrappen. Uiteindelijk zal je baby zelf aangeven of je het goed hebt aangevoeld of niet!

Reageer op artikel:
5 tekenen dat je baby nog maar 1 dutje nodig heeft
Sluiten