Sophie Nortier
Sophie Nortier | LinkedIn Baby 14 juni 2020

Hoe ga je om met je baby die graag zijn eten op de grond gooit?

Laten we meteen beginnen met vertellen dat dit normaal gedrag én een fase is, dus het gaat weer voorbij. Baby’s van een maand of acht krijgen vaak door dat ze kunnen gooien met hun eten.

Als ze een jaar of één zijn, gaan ze dit bewust doen. Eten op de grond of tegen je aan gooien, eten op de grond laten vallen of zelfs gooien met hun fles, beker of bord (vol eten). Dit gedrag hoort bij deze leeftijd en is niet meer dan normaal, leerzaam juist! Waarom?

Dit is de reden dat een baby gooit met eten

Zodra een baby doorheeft dat hij kan gooien met eten, gaat hij dit steeds vaker en bewuster doen. En dit is niet zonder reden: hij ontdekt de wereld om zich heen. Als hij eten gooit kijkt hij waar het heen gaat, wat er met het eten gebeurt en waar het bord terecht komt. Wat voor geluid het maakt als het op de grond valt. Of het terugkomt. Hoe jij reageert. Je baby is aan het ontdekken en dat is juist een goed teken. Minder leuk is dat je hele kamer vol eten zit…

Moet je het gooien toelaten of niet?

Je baby leert van het gooien met eten, of spullen, en daarmee wil je hem natuurlijk niet in de weg staan. Aan de andere kant heb je ook geen zin om na elke maaltijd je huis te moeten dweilen. Boos worden is ook geen optie: je baby heeft dan door dat hij een reactie uit kan lokken door te gooien. Het maakt hem in dit geval niet uit wat voor reactie dat is en hij zal daardoor juist nog meer of vaker gaan gooien. We zetten een aantal tips op een rij over hoe je kan omgaan met je met-eten-gooiende-dreumes.

1. Reageer neutraal en consequent

Als je baby tijdens het eten wat op de grond gooit, blijf dan kalm en reageer zo neutraal mogelijk. Pak het eten op en laat op een positieve manier weten waar het eten wél hoort. Zeg bijvoorbeeld ‘Houd je eten maar op je bordje’. Herhaal dezelfde zin consequent. Geef het gegooide eten ook niet aan hem terug, daarvan leert je mini dat eten wat hij gooit, wegblijft.

2. Als je ook oudere kinderen hebt

Oudere kindjes vinden het vaak heel grappig als hun jongere broertje of zusje met eten gooit. En doordat ze gaan lachen, zal de baby het nog een keer doen. En nog een keer. Hij lokt zo reacties uit en dat vindt je kleintje prachtig. Probeer daarom aan de oudere kindjes uit te leggen dat jullie aan de baby moeten leren dat gooien met eten niet wenselijk is en dat ze moeten proberen om geen reactie te geven als hun broertje of zusje met eten gooit.

3. Dit geldt ook voor je viervoeter

Is het je net gelukt om zelf geen reactie te geven en om je oudere kids niet te laten reageren: komt de hond of kat om de hoek kijken. Zodra je baby doorheeft dat de viervoeter in huis het heerlijk vindt om op de grond gegooide restjes op te eten, zal je baby daar natuurlijk op reageren. En hup, daar gaat weer een bord pasta over de vloer. Houd het beestje daarom even uit de eetkamer.

4. Schuif de kinderstoel zoveel mogelijk aan

Soms helpt het om het blad van de kinderstoel weg te halen, als dat mogelijk is, en de kinderstoel zoveel mogelijk aan te schuiven aan tafel. Op die manier heeft je baby minder zicht op de vloer onder zich en wordt het minder interessant om daar wat neer te gooien.

5. Is het een teken?

Je baby kan zelf heel goed aangeven wanneer zijn buikje vol zit. Ligt er dan nog eten op zijn bord, dan kan het zijn dat ‘ie ermee gaat gooien, maar dan als teken dat hij genoeg heeft gehad. Je kan hem vragen om zijn bordje, zo leert hij om zijn bord aan je te geven als hij vol zit. In plaats van zijn eten op de grond te gooien.

6. Het is een fase

Blijf kalm als je baby met eten of iets anders gooit en onthoud (als je weer op je knieën de grond zit te boenen): het is een fase, het gaat weer over en hij leert hier vooral van.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Hoe ga je om met je baby die graag zijn eten op de grond gooit?
Sluiten