Redactie
Redactie Baby 24 dec 2019

Dit is waarom je baby nog geen honing mag eten

Honing is lekker zoet en welk kind houdt er nu niet van zoet? Toch is het niet verstandig om kinderen onder de één jaar honing te geven. Waarom niet? Het product kan schadelijk zijn voor je baby.

Sommige producten en voedingsmiddelen mag je baby nog niet hebben. Honing is daar een voorbeeld van. Hieronder lees je waarom je baby onder de één nog geen honing mag hebben.

Baby onder één geen honing

Honing kan besmet zijn met sporen van de bacterie: Clostridium botulinum. Deze bacterie veroorzaakt botulisme; een vergiftiging die vooral voorkomt in de natuur. Sporen hiervan komen bijvoorbeeld via de poten van bijen in honing terecht. Normaal kan dat niet veel kwaad, ons afweersysteem zorgt ervoor dat we niet ziek worden. Bij kinderen onder de één jaar is dit afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld.

Wat kan er gebeuren?

Omdat het afweersysteem van je kind nog niet optimaal is, kan de bacterie in de darmen terecht komen. Vanuit de darmen wordt de bacterie door het hele lichaam verspreid en worden alle zenuwen aangetast. Spieren kunnen gaan verslappen en in het ergste geval ook de ademhalingsspieren. Gelukkig komt dit bijna nooit voor, maar het is dus wel een risisco.

Wat als je kind toch honing heeft gegeten?

Heb jij je kind per ongeluk een beetje honing gegeven? Dan is er geen rede tot paniek. De kans dat jouw kind besmet raakt is klein, maar let toch goed op of jouw kind geen symptomen krijgt zoals:

  • Verslapte spieren
  • (meer) Huilen
  • Weinig eetlust

Heeft jouw kind deze symptomen? Wacht dan niet af maar bel de huisarts.

Lees ook:

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je baby nog geen honing mag eten
Sluiten