Redactie
Redactie Algemeen 7 jun 2018

Baby’s huidje

Je kind is 2,5 jaar en je vindt het zo langzamerhand wel eens tijd voor een plasje op het potje. Eén probleem: je kind heeft er geen zin in! Wat nu?

Zindelijk worden is net als lopen en praten een ontwikkelings- en rijpingsproces. Om zindelijk te worden moet je kind iets begrijpen, iets kunnen en iets willen. Ze moeten begrijpen dat het plasje in het potje hoort, ze moeten voelen dat ze een plasje moeten doen en als laatste moeten ze ook mee willen werken. Dus je kind dwingen om iets op het potje te doen, werkt bijna altijd averechts. Maar wat is dan de beste aanpak voor een luiervrije peuter?

5 tips van de Opvoeddesk:

Tip 1) Start niet met de zindelijkheidstraining als je het erg druk met je werk hebt of als je een bijzondere gebeurtenis verwacht. Je moet er tijd en energie voor vrijmaken!

Tip 2) Laat je kind wennen aan het potje door het tussen zijn spulletjes te zetten. Misschien kan de beer of pop ook eens op het potje gaan zitten?

Tip 3) Doet je kind toevallig een plas? Laat hem dan merken dat je daar blij mee bent. Leg de focus op: ‘’Wat fijn dat je onderbroek nu droog is gebleven!’’

Tip 4) Gebruik in deze periode gemakkelijke kleding en trek hem thuis geen luier aan.

Tip 5) Geef jezelf een workshop cadeau: Peutertijd… / Help! Opvoedtijd!  voor meer tips en handvatten.

Reageer op artikel:
Baby’s huidje
Sluiten