Redactie
Redactie Baby 9 nov 2020

Onderzoeker: ‘Laat een kind tot 3 jaar bij z’n moeder in bed slapen’

Je kind in z’n eigen bedje laten slapen of toch lekker bij jou in bed? Als het aan kinderarts Nils Bergman van de universiteit van Kaapstad ligt, geldt het laatste. De kinderarts vindt namelijk dat kinderen juist tot hun derde jaar samen moeten slapen met hun moeder.

En waarom? Omdat het de band tussen moeder en kind bevordert én goed is voor de ontwikkeling van je kind.

Samen slapen

Bergman keek voor het onderzoek naar zestien baby’s die wel bij hun moeders sliepen en baby’s die in het wiegje naast hun moeder lagen. Wat bleek? Baby’s die in het wiegje sliepen, sliepen een stuk slechter en hadden veel meer last van stress. Baby’s die daarentegen op de borst van hun moeder sliepen, hadden nergens last van. Sterker nog: het levert alleen maar voordelen op. Uit een onderzoek met dieren bleek eerder al dat een combinatie van stress en slaaptekort ervoor zorgt dat kinderen in hun tienerjaren gedragsproblemen krijgen. Door hormonen gebeurt dit ook bij mensen. Zo geeft Bergman aan: kinderen kunnen in de toekomst zelfs problemen krijgen om zich aan iemand te binden. Dit voorkom je volgens de kinderarts door je kind bij je te laten slapen.

Oppassen geblazen

Het advies van Bergman? Laat je baby voor een optimale ontwikkeling de eerste paar weken op je borst slapen. Daarna kunnen ze het beste tot hun derde of vierde levensjaar bij hun moeder blijven slapen. Hoe goedbedoeld Bergmans zijn onderzoek ook klinkt, het is niet per se zonder risico’s. Uit eerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat de kans op kindersterfte omhoog gaat, doordat een moeder zich in haar slaap kan omdraaien en haar baby kan verstikken. Bergman is het hier niet mee eens. “Wanneer baby’s worden gesmoord, ligt dat vooral aan gevaarlijke geuren, grote kussens en gevaarlijk speelgoed”, zo geeft hij aan.Toch moet je oppassen als je je kind in je bed laat slapen, zo geeft Professor George Haycock aan, die werkt voor een Britse organisatie die kindersterfte bestudeert. “Ons advies: de veiligste plek is de wieg in de kamer van de ouders!”

Lees ook:

Veilig samen slapen met je baby doe je zo

Reageer op artikel:
Onderzoeker: ‘Laat een kind tot 3 jaar bij z’n moeder in bed slapen’
Sluiten