Redactie
Redactie Baby 25 feb 2020

Je baby leren omrollen? Zo stimuleer je het

Leren omrollen is een grote mijlpaal voor je baby. Het is belangrijk voor het latere kruipen, lopen en evenwicht houden. Maar hoe stimuleer je omrollen? En wanneer beginnen de meeste baby’s ermee?

Als je baby drie tot zes maanden oud is, heb je kans dat hij zich al kan omrollen of al gedrag laat zien dat hij er klaar voor is. Baby’s beginnen met het opdrukken van hun bekken, overstrekken van het lijfje en het gebruiken van een been om extra kracht te zetten in zijn rol.

De meeste baby beginnen met het rollen van hun rug op hun zij. Maar tegen de tijd dat je baby negen maanden is kan hij zich goed omrollen op welke manier hij maar wil.

Tips om het omrollen te stimuleren

Van de een op de andere dag kan je baby ineens besluiten dat hij zich gaat omrollen, het kan heel snel gaan! Maar als je hem wilt stimuleren hebben we hieronder wat handige tips op een rij gezet.

Van rug- naar buikligging

  • Speel met je baby’s voetjes. Vaak vallen z’n benen dan vanzelf opzij en belandt hij in een zijligging.
  • Geef je kind de ruimte om te bewegen en te ontdekken, zoals op een speelmat.
  • Leg het speelgoed wat verder van hem weg, zodat hij zich moet uitrekken om erbij te kunnen.
  • Kijk of je je baby een poging wil wagen om gekruist naar zijn speelgoed te grijpen. Dat is dezelfde beweging als rollen, vanuit de armen en romp volgen de benen automatisch. Oefening baart natuurlijk kunst.
  • Stimuleer het rollen door een been over het andere been te kruisen en zo het rollen in gang te zetten. Geef je baby de tijd om zelf zijn lichaam en armen mee te bewegen naar de zijligging. Herhaal dit langzaam en pas op dat je je baby niet bezeert. Hij zal steeds meer zelf gaan doen.

Van buik- naar rugligging

  • Het is voor je baby belangrijk om de spieren in zijn nek en bovenlijf te trainen. Zorg daarom dat hij genoeg tummy time krijgt om te oefenen.
  • Als je baby op zijn buik ligt, kun je hem naar iets dat hoger is laten grijpen zodat het gewicht op een kant leunt. Dan zet je hem aan tot rollen.
  • Laat je baby wennen aan de verschuiving van gewicht door hem van links naar rechts te wiegen. Hij vindt dit waarschijnlijk ook nog een leuk spelletje!
  • Zorg dat je baby zoveel mogelijk zelf beweegt en raak hem zo min mogelijk aan. Hoe trager de beweging wordt uitgevoerd, hoe beter hij het onthoudt.
  • Laat je baby rond zijn as draaien als hij op zijn buik ligt. Dit doe je door wat speeltjes telkens op te schuiven. Het is een goede voorbereiding op het rollen en traint zijn spieren.

Iedere baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, ook als het om omrollen gaat. De ene baby doet het met een maand of vier, de andere doet veel langer over. Maak je niet te snel zorgen en heb je vragen over de ontwikkeling van je baby, raadpleeg dan het consultatiebureau.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Je baby leren omrollen? Zo stimuleer je het
Sluiten