Gina Koninkx
Gina Koninkx Newborn 17 apr 2021

Wanneer mag een newborn baby eigenlijk voor het eerst naar buiten?

Veel ouders zijn bang om voor het eerst met hun kleintje naar buiten te gaan. Hoewel je misschien al vanaf het ziekenhuis naar huis bent verplaatst, is dat anders als je eerste echte wandeling. Hier lees je vanaf wanneer je met een newborn baby naar buiten kunt gaan en waar je op moet letten.

Buiten is het te koud of juist te warm, vreemden willen je kleintje aaien, dalijk zet ze het op een krijsen of belanden we in een gevaarlijke verkeerssituatie. Allemaal dingen waar je je als kersverse ouder zorgen over maakt als je voor het eerst met je baby naar buiten wil gaan. Relax, het komt allemaal goed.

Voor het eerst met je baby naar buiten

Er zijn eigenlijk twee factoren die kunnen indiceren of jouw kleintje eraan toe is om buiten zijn of haar eerste wandeling te maken. Ten eerste is het belangrijk dat de baby goed op gewicht is en blijft groeien (daarbij wordt gemiddeld vijf pond gehanteerd). Ten tweede is het belangrijk dat jouw kleintje de lichaamstemperatuur van zichzelf moet kunnen reguleren.

Vind jij het moeilijk om daar een inschatting van te maken? Tijdens de kraamweek is de kraamhulp natuurlijk aanwezig om jou hierin van advies te voorzien. Zij houden beide factoren sowieso al in de gaten tijdens deze periode.

Waar moet ik op letten?

Als jij (of in overleg met de kraamhulp) hebt besloten dat het tijd is voor jullie eerste ommetje buiten, is het goed om met een aantal dingen rekening te houden:

  • Doe een mutsje op bij je baby als je naar buiten gaat. Kleintjes verliezen namelijk met name warmte via het hoofdje.
  • Trek een extra laagje kleding aan. De baby ligt namelijk stil en heeft het daardoor natuurlijk kouder.
  • Is het juist erg heet buiten? Zorg er dan voor dat het kindje juist niet warm is gekleed. Hierbij volstaat vaak een rompertje.
  • Bij warm weer kun je het kindje kleden in een rompertje en één laagje (katoenen) kleding.

Tip: twijfel je over de temperatuur van je kindje? Voel dan even aan het nekje van je kleintje om te checken of ze het niet te heet of te koud heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wanneer mag een newborn baby eigenlijk voor het eerst naar buiten?
Sluiten