Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Je baby’s ontwikkeling: week 11

Deze week kan je baby al wat van zijn eigen gewicht tillen als je hem rechtop houdt, maar hij heeft nog een lange weg te gaan voor hij kan staan of lopen. Het zal je misschien opvallen dat je kind geen allemansvriend meer is. Hij herkent nu de mensen en vertrouwt een vreemd gezicht niet zo snel meer.

Je baby & ontwikkeling

Het is knap hoe je baby zich ontwikkeld heeft de afgelopen weken. De spieren van je baby’s nek, schouders en rug zijn nu, zo tegen de derde maand, al een stuk sterker geworden. Als je kind omhoog wil kijken, zal hij geen last meer hebben van een ‘wiebelhoofdje’. Door zijn ontwikkelde spieren kan hij zijn hoofd wel een minuut lang overeind houden. Tenminste, als je zijn interesse weet te houden. Ook leert hij steeds beter zijn armen, benen en handen coördineren.

Beginnen met voorlezen

Zelfs op deze leeftijd heeft voorlezen aan je kind al nut. Door de toon van je stem, de accenten, klanken en timing, leert je baby een taalritme herkennen en dit zal hem uiteindelijk helpen om te leren praten. Oefen dus genoeg met praten en voorlezen tegen je baby en probeer te variëren zodat je baby zoveel mogelijk verschillende klanken voorbij hoort komen. Let bij het kiezen van een voorleesboek erop dat het veel (felgekleurde) plaatjes bevat waar je baby naar kan kijken.

Wist je dat…

Veel moeders gek worden van alle goedbedoelde adviezen? Je bent als nieuwe mama misschien nog onzeker, maar vaak vertelt jouw instinct je precies wat je moet doen. Probeer wat vaker op je eigen gevoel te vertrouwen!

Reageer op artikel:
Je baby’s ontwikkeling: week 11
Sluiten