Redactie
Redactie Algemeen 12 jul 2018

Je baby's ontwikkeling: week 32

Wist je al dat je baby zelf aangeeft hoeveel eten hij nodig heeft? Dit kan makkelijk per dag verschillen, dus maak je geen zorgen. Alleen als hij niets wil eten of consequent vast voedsel weigert, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Je baby & emoties

Ben je chagrijnig of juist blij? Dat zal je vanaf nu ook aan je baby gaan merken, want hij pikt steeds beter gevoelens van anderen op. Als hij verdriet ziet, kan hij spontaan zelf ook gaan huilen. Let dus op, want je baby wordt steeds gevoeliger voor jouw buien. Maar ook krijgt hij zelf steeds beter door hoe hij zijn gevoel kan communiceren. Het kan zomaar zijn dat hij je een kusje blaast om te zeggen dat hij je lief vindt. Als je hier trots op reageert zal hij het sneller weer doen.

Nog meer brabbelen

Op deze leeftijd gaat je baby naast klinkers zoals ‘aah’ en ‘ooh’ ook medeklinkers zeggen. Vaak beginnen baby’s met de ‘k’, ‘p’, ‘b’ en ‘m’, maar volgen andere letters snel. Om je baby te stimuleren kun je langzaam en duidelijk tegen hem blijven praten. Hij weet nog niet wat de woorden betekent, maar luistert vooral naar het begin en einde van je woord en zal je gaan imiteren.

Jij & je partner

Veel ouders beginnen uit elkaar te groeien zodra de nieuwigheid van de rol als mama en papa af is. Vaak besef je nu pas wat een enorme impact jullie baby op je leven heeft. Het is makkelijk om elkaar kwijt te raken in deze periode, dus blijf opletten. Erken je gevoelens en bespreek ze met je partner. De kans is groot dat hij ook genoeg te zeggen heeft. Probeer het ook vanuit elkaars oogpunt te zien en kijk samen naar oplossingen.

Wist je dat…

De meeste baby's het lekkerste slapen in een kamer die rond de 18 graden is? Warm of koud, zorg ervoor dat je baby zijn kamer lekker op temperatuur is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je baby's ontwikkeling: week 32
Sluiten