Je baby’s ontwikkeling: week 43

Redactie 7 jun 2018 Algemeen

Je baby is gek op zijn nieuwe zelfstandigheid. Hij wil zelf bepalen wat hij doet, hoe en wanneer. Daarom zal hij rond deze tijd wel vaak het woord ‘nee’ horen, want aan de gordijnen hangen vind je natuurlijk geen goed idee.

Je baby & taal

Vaak vinden baby’s van deze leeftijd het heerlijk om met je te kletsen. Jij kunt helpen om zijn woordenschat en begrip voor taal te ontwikkelen. Benoem bijvoorbeeld alles wat je ziet,  spreek het langzaam uit en wacht op een reactie. Misschien doet hij een deel wel na. Ook helpt het stellen van vragen of het herhalen van zijn woorden.

Minder ‘nee’ zeggen

Nu je baby zijn grenzen verkent, zeg je vaker dan ooit ‘nee’ tegen hem.  Kijk uit dat dit geen automatisme wordt. Probeer ook je baby positief te stimuleren en hem niet teveel af te remmen in zijn enthousiasme. Zo beperk je het gebruik van ‘nee’:

  • Zorg dat je geen nee hoeft te zeggen. Laat je bril bijvoorbeeld niet slingeren, dan kan hij er ook niet mee spelen.
  • Geef je baby een compliment als hij iets goed doet.
  • Leid hem af als hij iets fout doet, geef hem bijvoorbeeld een speeltje waar hij wel mee mag spelen.
  • Gebruik ‘nee’ alleen als hij echt iets fout doet en spreek het dan krachtig uit. Zo verliest het zijn werking niet.

Wist je dat…

Samen een boek ‘lezen’ de perfecte manier is om je baby nieuwe woorden en voorwerpen te laten leren kennen? Je hebt in huis misschien geen paard, maar door hem aan te wijzen, onthoudt je baby hem toch.

Reageer op artikel:
Je baby’s ontwikkeling: week 43
Sluiten