Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Je baby’s ontwikkeling: week 5

Je baby gaat steeds meer vormen en kleuren interessant vinden. Hij kan zich met beide ogen focussen op een object dat voor hem wordt gehouden en misschien volgt hij het als je het heen en weer beweegt. Ook herkent hij nu jouw stem en geur. Andere mensen herkent hij nog niet goed.

Darmkrampjes

Je baby kan al last hebben van darmkrampjes sinds hij drie weken oud is. Deze krampjes krijgt hij omdat zijn spijsverteringsstelsel nog niet goed functioneert. Rond deze week zijn de darmkrampen van je kind het ergst. Hierdoor zal hij ook zeker last hebben van huilbuien. Dit houdt aan tot hij ongeveer acht weken oud is. Gelukkig hebben de meeste baby’s hier na 12 weken geen last meer, dus even volhouden! VSM Kind ontwikkelde de Cinababy buikjesolie om je baby een ontspannen buikmassage te geven en zo de darmwerking te bevorderen. 

Lichaamstemperatuur

Je baby kan de eerste twee maanden van zijn leven zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Let dus op dat hij het niet te warm of te koud krijgt. Kleed hem goed aan. Warm eventueel het bedje op met een warme kruik, voordat je baby gaat slapen. Of trek juist een laagje kleertjes uit als het 's zomers erg warm is.

Wel of geen fopspeen?

Twijfel je of je je baby een fopspeen moet geven? Een fopspeen troost je kind door de zuigbewegingen, maar er zijn discussies of het goed is voor zijn ontwikkeling. Slissen, verkeerd slikken en beschadiging van het gebit zijn allemaal lange termijn gevolgen. Als je zorgt dat je kind rond zijn tweede stopt met het gebruiken van de fopspeen, zijn deze gevolgen te beperken. Houd er wel rekening mee dat het stoppen met spenen erg moeilijk kan zijn!

Wist je dat…

Je baby zo’n 10.000 smaakpapillen heeft? Dit zijn er veel meer dan dat jij hebt. Ze zitten niet alleen op zijn tong maar ook aan de zijkanten en aan de achter- en bovenkant van zijn mond. Baby’s kunnen heel goed smaken onderscheiden en hebben een voorkeur voor zoetigheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je baby’s ontwikkeling: week 5
Sluiten