Lisa van den Akker
Lisa van den Akker | LinkedIn Zwanger oktober 2, 2020

Gaat je baby binnenkort naar de opvang? Zo loop je geen kinderopvangtoeslag mis

Als je zwanger bent zit je op een roze wolk. Kleertjes kopen, de babykamer inrichten, het is allemaal een stuk leuker dan de financiën op orde brengen. Toch is het belangrijk om hier ook aan te denken, het zou namelijk zonde zijn als je zoiets als kinderopvangtoeslag misloopt.

Als ouder heb je recht op bepaalde toeslagen vanaf de geboorte van je kind. Zo is er de kinderbijslag en het kindgebondenbudget. Gaat je kind naar de kinderopvang dan heb je misschien ook nog recht op kinderopvangtoeslag. En dat kan een hoop schelen.

Kinderopvangtoeslag regelen

Als je werkt of studeert en gebruikmaakt van kinderopvang heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat je er recht op hebt betekent echter niet dat je het automatisch ontvangt. Hiervoor moet je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Hoe je dat doet? Hieronder een handige checklist.

  1. Check of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en hoeveel. Met deze rekentool weet je meteen hoeveel toeslag je kan krijgen.
  2. Vraag de kinderopvangtoeslag op tijd aan. Dat kan je al doen kort nadat je kindje geboren is. Zorg er in elk geval voor dat je het regelt zodra je kindje voor het eerst naar de opvang gaat. Vraag je de kinderopvangtoeslag pas aan als de kleine al drie maanden op de opvang is, dan loop je kinderopvangtoeslag mis. Ga naar Mijn toeslagen op toeslagen.nl en log in met je DigiD.
  3. Download de app Kinderopvangtoeslag. Toeslag aangevraagd? Download dan de app Kinderopvangtoeslag in de App store of de Google Play store. Met deze app kan je op elk moment makkelijk en snel je gegevens inzien en in veel gevallen ook meteen wijzigen.
  4. Check via de app regelmatig of je gegevens nog actueel zijn.
    De kinderopvangtoeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Dat betekent dat het gebaseerd is op hoe de situatie van jou (en je eventuele toeslagpartner) er naar verwachting in dat jaar uitziet. Verandert er iets, bijvoorbeeld in je inkomen of doordat je door corona meer thuiswerkt en minder opvang nodig hebt? Dan heeft dit invloed op je toeslag.
  5. Wijzig je gegevens als er iets verandert. Geef wijzigingen meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

Hoeveel toeslag je maandelijks ontvangt, is afhankelijk van diverse factoren, waaronder je jaarinkomen. Voor ouders met een wisselend inkomen is het lastiger om daar een inschatting van te maken. Dus ben jij zelfstandig ondernemer of zzp’er dan is het handig om je jaarinkomen wat hoger in te schatten om zo te voorkomen dat je elke maand te veel kinderopvangtoeslag ontvangt. Als je wat minder verdient ontvang je namelijk later nog wat extra toeslag. Dat is vaak fijner dan dat je achteraf geld moet terugbetalen.

Door je gegevens regelmatig te checken en veranderingen meteen door te geven, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.

Lees ook:

Je bent zwanger, en nu? Deze dingen kun je regelen per trimester

Reageer op artikel:
Gaat je baby binnenkort naar de opvang? Zo loop je geen kinderopvangtoeslag mis
Sluiten