Redactie
Redactie Baby 16 mei 2020

Wanneer gaat je baby van twee naar één slaapje per dag?

Pasgeboren baby’s slapen veel, heel veel. Hoe ouder ze worden, hoe meer structuur er in die slaapmomentjes komt. Bovendien zal je baby als hij ouder wordt minder slaap nodig hebben. Maar op welk moment haal je nou een slaapje uit het ritme? Wij vertellen het je.

Op een gegeven moment, zo tussen de drie en zes maanden, slapen baby’s ongeveer drie keer per dag. Na zes maanden gaan ze over naar twee slaapjes overdag. Die twee slaapmomenten per dag houden best wel een tijdje aan, tot het moment daar is dat je mini toe is aan slechts één slaapje overdag. En dat herken je aan de volgende dingen.

Van twee naar één slaapje

Van zes maanden naar een jaar zullen de meeste baby’s hun twee dutjes per dag nog hard nodig hebben. Ze slapen ongeveer 1 tot 2 uur per dutje, afhankelijk van je kindje. Sommige baby’s hebben overdag wat minder slaap nodig en sommige baby’s net wat meer. Let daarom niet op cijfers en tabellen, maar vooral op je de signalen die je mini afgeeft.

Is je kindje ruim een jaar? Dan zal je misschien wat patronen gaan ontdekken als je kindje een dutje gaat doen. Hij slaapt bijvoorbeeld in de ochtend wat langer en in de middag korter, of andersom. Of hij komt in de ochtend niet goed in slaap of gaat echt met tegenzin naar bed. Misschien slaapt hij in de ochtend heel goed en in de middag helemaal niet meer, maar stort ‘ie dan rond het avondeten in? Dat zijn signalen van je baby die je in de gaten moet houden. Dit kan namelijk betekenen dat hij toe is aan slechts één slaapje per dag.

Op vaste tijden naar bed

Probeer je mini voorlopig gewoon op de vaste tijden naar bed te brengen in de ochtend en houd in de gaten hoe lang hij slaapt, of ‘ie gemakkelijk in slaap valt en of hij ’s avonds nog goed gaat slapen. Soms is het niet willen slapen namelijk ‘gewoon’ een fase en heeft hij echt nog wel die twee slaapjes nodig.

Zie je toch een duidelijk patroon in het niet willen of kunnen slapen? Verplaats dan de slaapmomenten steeds met een half uurtje. Breng je je kindje in de ochtend altijd rond 9 uur naar bed? Doe dat dan een paar dagen om half 10. Verplaats ook het middagdutje een half uur en maak hem desnoods iets eerder wakker, als er anders te kort tijd zit tussen het middagdutje en de avond.

Zo werk je met een rustige overgang naar slechts één slaapje per dag toe. Tot een jaar of drie doet je mini dan een middagdutje rond het middaguur.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Bron: NJC.nl

NJC

Reageer op artikel:
Wanneer gaat je baby van twee naar één slaapje per dag?
Sluiten