Redactie
Redactie Baby 24 feb 2020

Je baby veilig laten slapen in een slaapzak? Op deze dingen wil je letten

Veilig en comfortabel slapen? Zorg voor een goede slaapzak en fijne pyjama voor je baby. Wil je jouw kind in een slaapzak laten slapen? Let dan op de volgende dingen.

Lichaamswarmte

Het eerste half jaar na de geboorte hebben baby’s nog moeite hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Dit betekent dat je kind helemaal van jou afhankelijk is voor zijn lichaamswarmte. Zijn lichaamsoppervlakte is namelijk groot in verhouding tot het gewicht, waardoor er al snel warmteverlies optreedt. Dit is ook de reden dat baby’s de eerste twee weken na hun geboorte vaak een mutsje op moeten.

Beter beschermen tegen de kou

Na drie maanden is de verhouding tussen het lichaamsoppervlak en het gewicht al meer in evenwicht, waardoor het kind zich beter kan wapenen tegen de kou. In die tijd neemt het onderhuids vetweefsel ook toe en reageren de bloedvaten efficiënter op de kou door te vernauwen, zodat minder warmte wordt afgegeven. Hij kan zich dus beter beschermen tegen kou, maar heeft nog steeds problemen met warmtestuwing. Niet te warm aankleden dus!

Juiste kamertemperatuur

De beste kamertemperatuur voor een kinderkamer is 16  à 18 graden. In de warme zomermaanden is het moeilijk om de temperatuur constant te houden. Dit is helemaal niet erg, maar houd er wel rekening mee bij het aankleden en het toedekken van je kind. Je kunt aan de voetjes van je kind gemakkelijk voelen of hij het té warm of té koud heeft. Stem de kleding dus af op de kamertemperatuur en niet op de buitentemperatuur.

Veilig in de babyslaapzak

Trek je kind als het naar bed gaat het liefst een babyslaapzak aan. Deze zorgt ervoor dat je kind zich niet kan blootwoelen en niet onder de dekens kan kruipen. Ook bemoeilijkt zo’n slaapzakje het om uit bed te klimmen, wat de kans op een vervelende val weer beperkt. De babyslaapzak is in veel soorten en maten verkrijgbaar; met of zonder mouwtjes, gewatteerd en ongewatteerd. Een babyslaapzak is vaak voldoende isolerend om je kind comfortabel te laten slapen. Combineer een babyslaapzak daarom liever niet met een deken, zeker niet wanneer het een gewatteerd model is.

Tips voor de slaapzak

  • Er zijn kleine en grote babyslaapzakken te koop. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn zodat je kind niet in de babyslaapzak kan kruipen.
  • Koop een babyslaapzak die sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit aan de achterzijde en opent van boven naar beneden.
  • Het stiksel moet van katoen zijn. Nylon stiksel kan, als het loslaat, de vingers van je kind afknellen.
  • Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert, heeft hij het al zeer warm. Gebruik dan een dunnere of geen babyslaapzak en verlaag de temperatuur in de kamer.
  • Gebruik van een babyslaapzak maakt het gebruik van ander beddengoed veelal overbodig. Zeker wanneer je kind een gewatteerde babyslaapzak aan heeft.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Je baby veilig laten slapen in een slaapzak? Op deze dingen wil je letten
Sluiten