Redactie
Redactie Algemeen 12 jul 2018

baby-verzorging

Heeft jouw kindje minder eetlust, snel oplopende koorts, opgezette kliertjes in zijn nek en rode uitslag? Dan zou het kunnen dat hij roodvonk heeft. Roodvonk is een vlekjesziekte die voorkomt vanaf ongeveer een jaar of drie. Vandaag de dag komt de ziekte niet tot nauwelijks meer voor en wordt de kinderziekte als minder gevaarlijk gezien. 

Roodvonk, ook wel bekend onder de namen scharlakenkoorts, scarlatina of febris scarlatinosa, ontstaat door een streptokokkenbacterie. Deze bacterie wordt vooral bij hoesten of praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Behalve roodvonk kan deze bacterie nog vele andere ziektebeelden veroorzaken, zoals keelontsteking, huidinfecties en infectie van het bindweefsel. Na besmetting duurt het twee tot zeven dagen voordat er ziekteverschijnselen optreden. De eerste tien dagen van de ziekte is roodvonk besmettelijk. Bij behandeling met antibiotica is de besmettelijke fase aanzienlijk korter; dan duurt deze slechts twee dagen.

Hoe herken je het?

Wanneer de streptokok het lichaam binnendringt (bijvoorbeeld door een wondje), wordt de keel al snel geïnfecteerd. Hierdoor ontstaan verlies van eetlust, keelpijn, snel oplopende koorts (soms tot 40 graden) en pijnlijke klieren in de hals. Soms gaat het gepaard met overgeven of buikpijn. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood, dik en bobbelig, ook wel bekend als een frambozentong. Op de tweede dag ontstaat een rode uitslag op de borst. Deze uitslag – rode puntjes op een rode achtergrond – voelt ruw aan (denk aan schuurpapier) en jeukt niet. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. De huid rond de mond blijft bleek. De koorts daalt binnen drie tot vijf dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. Na twee tot drie weken kan de huid vervellen, vooral aan de handen en voeten. Na het doormaken van de ziekte is de kans klein om opnieuw roodvonk te krijgen. Als je hummeltje het wél voor de tweede keer krijgt, dan heeft hij er aanmerkelijk minder last van.

Wat zijn de gevolgen?

Roodvonk gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. Soms kan het helen van de tong iets langer duren. Zorg dat je kleintje voldoende rust krijgt en zeker ook voldoende vocht. Als je kindje zich erg ziek voelt, kun je het kinderparacetamol geven. Geef je kindje NOOIT acetylsalicylzuur (‘aspirine’) bij een vlekjesziekte. Ga ook even langs de huisarts. Deze kan eventueel antibiotica voorschrijven, wat de besmettelijkheid van roodvonk vermindert en de kans op complicaties aanmerkelijk doet afnemen. Maak de antibioticakuur altijd helemaal af. Er kunnen wel complicaties optreden – soms zelfs weken na de roodvonk -, maar dit is zeer zelden. Nieraandoeningen (nefritis) of ontsteking in de gewrichten (acute reuma) zijn gevolgen die heel soms optreden. Ga met je baby naar de dokter als:

  • het een erg zieke indruk maakt;
  • het twee tot drie weken na het begin van de ziekte lusteloos en bleek wordt, de oogleden dik worden of de plas roze of rood wordt;
  • het een tot vijf weken na begin van de ziekte last krijgt van dikke rode gewrichten en/of plotselinge kortademigheid en koorts.

Hoe voorkom je het?

Niet iedereen wordt ziek na besmetting. Omdat veel mensen de bacterie bij zich dragen zonder ziek te zijn is besmetting niet helemaal te voorkomen. Het is altijd belangrijk bij hoesten en niezen de hand voor de neus en mond te houden en daarna de handen te wassen. Het is nog beter om een papieren zakdoekje te gebruiken en dat na eenmalig gebruik weg te gooien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
baby-verzorging
Sluiten