Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Baby voor de buis

Een huiskamer zonder televisie bestaat bijna niet meer. Dus het is ook onvermijdelijk dat jouw baby het ‘magische kastje’ ontdekt. En je zult zien dat hij het helemaal geweldig vindt. Het geluid, de felle kleuren en de beweging fascineren je kind enorm. Maar is het wel goed voor je baby om televisie te kijken?

Over vrijwel ieder aspect van het ouderschap is onderzoek gedaan – borstvoeding, luiers, slaapgewoonten en snoepen om er maar een paar te noemen. En de conclusies kunnen behoorlijk tegenstrijdig zijn. Zo ook bij televisiekijken. De ene keer beweert iemand dat het heel slecht is om jonge kinderen voor de buis te parkeren. Even later wordt in een onderzoek het tegendeel “bewezen”. Vorige maand kwam een Schotse pedagoog met de onthulling dat televisiekijken goed is voor je kind zijn sociale vaardigheden. Als ouder zie je door alle onderzoeksbomen het bos niet meer!

Blikverruimend

Televisie opent een heel andere wereld voor je kind. Hij ziet dingen die hij in zijn – nog – kleine wereldje niet kent. En dat kan zijn nieuwsgierigheid wekken en zijn fantasie prikkelen. De televisie leert je baby wat er in de wereld gebeurt en kan zijn woordenschat vergroten. De TV brengt ook ontspanning en gezelligheid in huis. Dat zijn grote voordelen. Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan televisie kijken en daarom is het belangrijk dat je kind – van jongs af aan – verantwoord met de televisie om leert gaan.

Jonge kijkers

Als je je baby op schoot hebt als jij eens lekker televisie zit te kijken, merk je dat je kind ook gebiologeerd naar het scherm zit te staren. Al vanaf zes maanden kan je baby langer naar iets kijken en hij wordt aangetrokken door de bewegingen en de felle kleuren. Vanaf een maand of tien gaat je baby simpele kleurrijke figuren – zoals de Teletubbies – herkennen. Als hij een jaar oud is, begint je kind betekenis te geven aan de inhoud van televisieprogramma’s en bij anderhalf kan hij beginnen te vragen om dingen die hij op televisie heeft gezien. Zet een baby niet zomaar lange tijd voor de buis. Je baby ziet flitsen, kleuren, bewegende beelden en geluiden aan zich voorbij trekken. Al die prikkels die op hem worden afgevuurd, kunnen hem onrustig maken.

Peuters

De meeste peuters vinden spelen leuker dan televisie kijken. Je kind kan lekker bezig zijn met blokken, poppen of ander speelgoed. Als je peuter televisie kijkt, houdt hij vooral van programma’s zoals de Teletubbies of Tik Tak met korte onderwerpen en veel herhaling. Peuters en kleuters zijn dol op herhaling. Jouw peuter wil dat je steeds hetzelfde boekje voorleest en zo is het ook met televisie. Hij kijkt graag naar bekende video’s. Dan weet hij hoe het afloopt en kan hij met de hoofdpersonen meeleven.

Samen kijken

Net zoals je je baby of peuter niet alleen laat in de buurt van water kun je hem ook maar beter niet alleen laten met de televisie. Zo kun je er op toezien dat je kind niet naar verkeerde programma’s kijkt en ben je in de buurt als hij ergens van schrikt of vragen heeft. Maak televisiekijken iets speciaals door het samen te doen. Jouw aanwezigheid is geruststellend en je baby leert van jouw reacties. Als het programma is afgelopen, kun je het samen met je baby bespreken. Vraag wat hij allemaal gezien heeft. Door het in zijn eigen tempo en eigen woorden te laten vertellen, train je je baby's geheugen en stimuleer je hem in het leren benoemen van dingen.

Alleen kijken

Als je kind voor de tiende keer de DVD van Nijntje of Assepoester wilt zien, is het logisch dat jij niet echt staat te trappelen om erbij te blijven. Als het nodig is, kun je in zo’n geval je kind best even alleen laten om iets in het huishouden te doen of even tijd voor jezelf te nemen. Maar houd wel in de gaten hoe lang je kind voor de televisie zit, want zelf spelen of voorlezen is beter voor de ontwikkeling van je kind zijn fantasie dan de meeste televisieprogramma’s. Zet de televisie gewoon uit zodra het kleuterprogramma of de DVD is afgelopen. Er zit niet voor niets een knop op die TV.

Programma’s voor je baby
Kijk maar eens in de televisiegids en er staat een hele reeks programma’s voor je kind. Programma’s zoals de Teletubbies, Tik Tak en Sesamstraat houden rekening met de hersenactiviteit van je kind. Hij wordt gestimuleerd met korte uitzendingen en veel herhalingen. Ze moedigen je kind aan tot interactiviteit door herkenbare liedjes en gebaren. Een goed kleuterprogramma maakt van alles los bij je kind. Je kind reageert het liefst op wat er te zien is door mee te zingen, te klappen en te raden naar wat de televisie toont.

Reageer op artikel:
Baby voor de buis
Sluiten