Berg: een koppig probleem

Berg: een koppig probleem

Jouw kind is de mooiste en liefste baby van de wereld. Maar soms krijgen ook de mooiste kindjes last van kwaaltjes die er niet zo fris uitzien. Vettige, geel gekleurde schilfertjes op het hoofdje bijvoorbeeld, ook wel bekend als berg.

Wat roos voor volwassenen is, is berg voor baby’s. Het is namelijk een lichte vorm van seborrhoïsch eczeem: een dikke, vettige en gelige uitslag met roodheid en schilfering van huid met veel talgklieren. Het komt voor op het hoofd, wenkbrauwen, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren en op de borst. Berg komt bij baby's vaak voor vanaf de 6e tot 8e week tot de 3e of 4e maand na de geboorte en verdwijnt dan meestal weer vanzelf. Maar omdat het oog ook wat wil, doen de meeste ouders hun best om dit probleem toch aan te pakken.

Hoe komt het?

De oorzaak van berg is meestal niet bekend. Je kunt ook niets doen om het te vóórkomen. De aandoening kan worden beïnvloed door bepaalde hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen stimuleren de talgklieren. Verder is er bij seborroïsch eczeem sprake van familiaire aanleg. Van voedingsmiddelen is nooit aangetoond dat deze het eczeem zouden kunnen uitlokken of verhelpen. Er lijkt een verband te bestaan met het gistorganisme ‘pityrosporum ovale’. Het is in ieder geval niet besmettelijk; iedereen mag jouw kleintje dus zonder zorgen knuffelen.

Wat kun je doen?

Seborroïsch eczeem wordt vermoedelijk dus veroorzaakt door een gist en kan meestal goed worden behandeld met een gistdodende shampoo, gewoon verkrijgbaar bij apotheek of drogist. Let op: berg is dus géén constitutioneel eczeem. Het allerbelangrijkste verschil is dat berg niet jeukt. Eczeem wel. Er is veel verwarring over omdat het vaak samen op dezelfde huid voorkomt en daardoor het verschil soms moeilijk aan te geven is. Berg jeukt dus niet en gewoonlijk heeft de baby er geen last van. Bovendien verdwijnt het zoals gezegd meestal vanzelf. Wil je er toch iets aan doen, gebruik dan een gistdodende shampoo (dit prikt, kijk dus uit voor de oogjes!) of probeer de schilfers met behulp van een babyshampoo en een zachte borstel te verwijderen. Ook kun je het hoofdje insmeren met olie, laten inweken en daarna heel voorzichtig met een zachte borstel of  ‘schrapend’ met een ansichtkaart de berg verwijderen. Je kunt hiervoor babyolie gebruiken, maar ook olijfolie of zonnebloemolie zijn zeer geschikt. Bij de drogist en apotheek zijn bovendien speciale babyproducten tegen berg verkrijgbaar. Verder zijn er ouders die positief resultaat behaalden door een beetje rooibosthee in de flesvoeding te doen en ook één of twee zakjes rooibosthee in het badwater te hangen. Er is hiervoor zelfs speciale badthee verkrijgbaar.

Tips

  • Door de hoofdhuid van jouw hummeltje regelmatig te masseren met je vingers of een zacht borsteltje, maak je de schilfers los en verbeter je de bloeddoorstroming van de hoofdhuid. Bovendien vindt jouw kindje al dat lichamelijke contact waarschijnlijk heerlijk!
  • Was de haartjes van jouw kindje dagelijks wanneer je de schilfers ontdekt (met gistdodende shampoo of speciale babyshampoo) en breng dit terug naar één tot tweemaal per week zodra de schilfers verdwijnen. Spoel de shampoo goed uit.
  • Borstel het haar van je kindje, nadat het gewassen is, met een zachte borstel. Herhaal dit enkele malen per dag.
  • Masseer het hoofdje van je baby met olie en laat het een nachtje intrekken. Kam de volgende dag met een borstel de losse schilfertjes van de hoofdhuid (pulk de schilfers niet los van de hoofdhuid).
  • Neem - als de schilfers niet verdwijnen of als je twijfelt of het wel berg is - contact op met je huisarts of dermatoloog. Deze kan bepaalde zalfjes of lotions voorschrijven om de hoofdhuid van je baby mee in te smeren.

Geschreven door: Sandra