Top 10 kinderkwaaltjes

Top 10 kinderkwaaltjes

Als moeder probeer je op alles goed voorbereid te zijn. Toch schrikken veel ouders als hun kindje ineens begint te hoesten of uitslag krijgt. Lees hieronder de 10 meest voorkomende kinderkwaaltjes om goed voorbereid te zijn op eventuele kwaaltjes.

Luieruitslag
Aardbeienvlek
Darmkrampjes
Tandjes doorkomen
Eczeem
Oorpijn
Pseudokroep
Waterpokken
Krentenbaard
Ontstoken oogjes

1) Luieruitslag
Je kind krijgt luieruitslag door het contact van plas en poep met de huid die door de luier word bedekt. Verschonen is dus erg belangrijk. Bij baby’s kun je het best na de voeding de luier verwisselen omdat ze vaak een kwartier na het voeden moeten plassen. Luieruitslag kun je voorkomen door de luiers van je kind regelmatig te vervangen en de schoongemaakte billetjes elke keer in te smeren met zinkzalf.

2) Aardbeienvlek
Een paar dagen na de geboorte van je baby kunnen er rode, bobbelige vlekjes ontstaan die boven op de huid lijken te liggen. Deze aardbeienvlekjes bestaan uit kluwen bloedvaatjes die zich hebben opgehoopt en kunnen nog behoorlijk groeien. De meeste vlekken trekken na 6 maanden weg, maar ze kunnen ook pas na 5 jaar weg zijn. Ondanks dat de vlekken behoorlijk opvallen, zijn ze volkomen ongevaarlijk. Deze vlekken kunnen ook voedingsgerelateerd zijn, bijvoorbeeld door koemelkallergie. Dit kan ook voorkomen bij eczeem. Je kunt altijd voor meer advies, contact opnemen met het consultatiebureau.
 
3) Darmkrampjes
Darmkrampjes komen vooral voor bij kleine baby’s en worden veroorzaakt door een teveel aan lucht in de darm. Dit komt vaak door gulzig drinken. Symptomen die je bij je kind kunt herkennen zijn hardnekkig en hard huilen, een gespannen buik en na het eten de knietjes naar de buik optrekken. Afleiding is vaak de beste oplossing. Wrijf zachtjes over zijn buikje, loop door de kamer en probeer hem te troosten.

Mama en Zo Tip: Wil je meer informatie over darmkrampjes? Lees dan hier het artikel 'Eerste hulp bij darmkrampjes'

4) Tandjes doorkomen
Als je kind tandjes begint te krijgen, kan hij zeurderig zijn en een verhoogde temperatuur hebben. Hij kan ook last hebben van kwijlen, dunne ontlasting en luieruitslag, dit is normaal. Je kunt hier niets aan doen, behalve een broodkorst of een speciaal met vloeistofgevulde bijtring geven om op te kauwen. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij de drogist of bij de Hema. 

5) Eczeem
Eczeem is een aandoening waarbij de huid er rood, droog en schilferend uitziet. Vaak jeukt de huid ook heel erg. Het komt vaak voor op de wangen en het voorhoofd, de elleboogplooi en de knieholte van je kind. Bij licht eczeem is het genoeg om je kindje in te smeren met een vettige crème, zoals lanette crème. Ook helpt het om je kind minder vaak in bad te doen, een milde zeep te gebruiken en hem loszittende katoenen kleding te laten dragen.

Mama en Zo Tip: Ben je zwanger of net bevallen? Dan staan jou helaas ook wat ontzwanger-kwaaltjes te wachten. Lees in 'Ontzwanger-kwaaltjes' wat je kunt verwachten na de bevalling.

6) Oorpijn
Bij kinderen is de neus-keelholte en het oor korter en wijder dan bij volwassenen. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijk in het oor komen en een ontsteking veroorzaken. Gelukkig geneest een oorontsteking meestal binnen drie dagen. Je kind zijn neus spoelen met een zoutoplossing vermindert de druk op het oor en vermindert daardoor ook de oorpijn.

7) Pseudokroep
Pseudokroep kun je herkennen aan een blafhoest met een piepend en gierend ademhalingsgeluid en koorts. De pseudokroep ontstaat meestal aan het eind van de avond. Het beste is om je kindje meteen mee te nemen naar de badkamer, de deur te sluiten en de heetwaterkraan van de douche open te draaien. Zo vul je de kamer met stoom. Ga vervolgens met je kind op schoot naast de douche zitten en kalmeer hem af met een verhaaltje of spelletje. Laat hem af en toe wat water drinken en blijf vooral rustig. Door de stoom zal het hoesten na een kwartier afnemen.

8) Waterpokken
Als je kind waterpokken heeft, heb je dat snel door. Het begint altijd met koorts en vrij snel daarna ontstaan rode vlekjes met blaasjes die zich over het hele lichaam kunnen verspreiden. De blaasjes zijn gevoelig, wat zorgt voor enorme jeuk. Je kind zal de neiging hebben om de blaasjes kapot te krabben, waarna er korstjes ontstaan. Dit kun je voorkomen door de jeuk te verzachten met bijvoorbeeld VSM Kind Waterpokken spray. De spray werkt gelijk jeukstillend, verkoelend en voorkomt bovendien bacteriële infecties van wondjes, veroorzaakt door het krabben.

9) Krentenbaard
In de (na)zomer krijgen veel kinderen last van krentenbaard. Het is een bacteriële huidinfectie die erg besmettelijk is en overdraagbaar is door direct contact en via voorwerpen, zoals een drinkbeker. Het is te herkennen aan de blaasjes die vooral rond de mond en het gezicht te zien zijn. Deze blaasjes kunnen ook openbarsten, schrik daar niet van. Schakel bij verdenking van krentenbaard gelijk de huisarts. Deze zal een antibioticumzalf zal voorschrijven en hygiënetips geven.

10) Ontstoken oogjes
Een oogontsteking is erg besmettelijk en ontstaat door een besmetting met een virus vanuit een verkoudheid. De eerste tekenen zijn ’ s ochtends bij je kind te zien. Zijn ogen kunnen opgezet zijn en zijn aangekoekt met vuil en pus. Dit maak je schoon door met een watje met lauw water voorzichtig het oog schoon te wrijven, van buiten naar binnen toe. Gebruik voor elk oog een schoon watje. Je kunt in dit geval het beste even naar de huisarts gaan voor een oogzalfje.

Geschreven door: Annewien