Draagdoek: goed voor je baby

Draagdoek: goed voor je baby

Je baby dragen in een draagdoek heeft veel voordelen. Marianne Heese en de vereniging VDC, de vereniging voor draagdoekconsulenten, vinden het tijd worden voor meer bekendheid en professionele informatie over draagdoeken.

Naam: Marianne Heese
Relatie met: Arno
Mama van: Jesper, wordt twee jaar in december.
Carrière: parttime werkzaam op de klantenservice van een bank en pr-functionaris van VDC. In januari begint ze met de opleiding tot draagdoekconsulent.

 Hoe kwam je op het idee voor VDC?

"Enkele mama’s hadden het na een draagdoekworkshop over het professioneel werken met draagdoeken en geven van informatie. Ze wilden dat er in Nederland een plek was waar duidelijke, onafhankelijke informatie over dragen te vinden was voor (aanstaande) ouders. Ook wilden ze werken aan de algemene bekendheid van dragen bij zowel het algemene publiek als de medische sector. Daarom hebben zij de VDC opgericht. Sinds kort ben ik gekozen tot bestuurslid en mijn taakgebied is de PR."

Wat is het doel van de vereniging?

"We vinden het belangrijk dat het dragen met ergonomische dragers meer bekendheid krijgt. Deze dragers beperken de lichamelijke ontwikkeling van je kind totaal niet. Een ergonomische drager is ook voor de meeste mensen met rugklachten prima te gebruiken. Het gewicht wordt namelijk mooi over je schouders, rug en heupen uitgespreid. Met een goede drager kun je je kind langer dragen dan je in eerste instantie zou denken."

Wat zijn de voordelen van een draagdoek voor de moeder?

"Het dragen is goed voor de hechting tussen moeder en baby. Doordat ze haar baby dichtbij draagt, leert de moeder de signalen van haar kind sneller kennen. Dragen doen moeders hun pasgeborene toch veel. De doek maakt het verschil dat je daarnaast nog af en toe een hand vrij hebt voor iets anders. En het is minder zwaar dan in je armen."

En de voordelen voor de baby?

"De meest natuurlijke plek voor een baby is in de armen van zijn ouders. De baby voelt zich van nature veilig en geborgen bij papa of mama. De signalen van de baby kunnen snel opgepikt worden. Zoals hongersignalen. Huilen is niet meer nodig, deze energie kan in het groeien gestoken worden. De bewegingen die de baby in de doek voelt, stimuleren de ontwikkeling van de baby ook op diverse gebieden. Zoals het zenuwstelsel en de sociale ontwikkeling."

Wat is een goede draagdoek?

"Qua merken doet de VDC geen uitspraken. Maar in het algemeen voldoet een goede drager (het zijn namelijk niet alleen draagdoeken) als deze zorgt dat de rug van de baby goed ondersteund is. De drager moet mooi rond lopen en de knietjes moeten hoger dan de billen zitten. Op deze manier bereik je een goede natuurlijke spreidstand. Daarnaast moet het voor de ouder ook prettig zijn. Dus de doek moet het gewicht goed verdelen over schouders, rug en heupen."

Meer informatie over VDC? Kijk dan hier!

Geschreven door: Annewien