Borstontsteking bij borstvoeden, wat kan ik doen?

Ik ben bang voor een borstontsteking. Kan ik iets doen om dit te voorkomen? En wat moet ik doen als ik last heb van een borstontsteking?

Een borstontsteking kan je erg ziek maken. Je krijgt plotseling koorts die flink kan oplopen, voelt je rillerig en hebt spierpijn. Meestal is één van de borsten pijnlijk, soms rood en hard, maar het kan ook bij beide borsten tegelijk voorkomen. Vaak begint de ontsteking met een harde plek in je borst, een verstopt melkkanaaltje. Dit ontstaat wanneer de borsten niet goed geleegd worden.

  • Controleer daarom, zeker in het begin, dagelijks je borsten op harde plekken.
  • Een harde plek kan je vaak weg masseren. Je kunt er een warm kompres op leggen, en tijdens de voeding compressie op je borst geven zodat die beter geleegd wordt. Soms helpt het om de onderkant van een elektrische tandenborstel tegen de harde plek te leggen, zodat die los getrild wordt.
  • Wordt je ondanks deze maatregelen toch ziek, kruip dan onder de dekens en neem de tijd om uit te zieken. De meeste borstontstekingen worden niet veroorzaakt door bacteriën en dan heeft het geen nut een antibioticakuur te starten. Door rust te houden en je borsten goed leeg te laten drinken of leeg te kolven zal je je meestal snel beter voelen. Loopt de koorts te hoog op en of  heb je kapotte tepels wanneer je een borstontsteking krijgt, neem dan contact op met je huisarts.
  • Heb je vaker last van borstontstekingen, vraag dan een lactatiekundige om met je mee te denken. Er zijn tal van oorzaken, en het is natuurlijk heel fijn als je die kunt weghalen.

Geschreven door: Annette Noordhof - Lactatiekundige

Mijn naam is Annette Noordhof en ik ben lactatiekundige. Sinds 2014 vormen mijn collega Audrey en ik samen de maatschap Borstvoedingenzo in Amersfoort. Het bevorderen van een gezonde hechting is een van de belangrijkste thema’s in mijn praktijk.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl