Heb ik voldoende melk?

Hoe weet je of je baby voldoende borstvoeding binnnenkrijgt en of jij voldoende melk aanmaakt?

De eerste week weegt de kraamverzorgster jouw baby regelmatig om te zien of er voldoende groei is. Zo weet je zeker of je baby genoeg voeding binnen krijgt. Maar dan gaat de weegschaal met de kraamverzorgster de deur uit en moet je gaan vertrouwen op je baby en je borsten. Je kunt goed aan de luiers zien hoe het met een baby gaat. Want wat er in gaat komt er ook weer uit. Heeft hij 6 natte luiers per dag en regelmatig flinke hoeveelheden gele ontlasting, dan kan je er van uitgaan dat je baby genoeg binnenkrijgt. Heeft je baby minder urine, zijn de luiers niet zo vol, ruikt de urine wat sterker en is het gelig van kleur, dan krijgt je kindje waarschijnlijk te weinig vocht binnen.

Let ook op zijn groei. Elke dag wegen is bijna nooit nodig, maar je kunt je kindje wel iedere week bij het consultatiebureau wegen. Je borsten zijn de eerste weken en soms maanden steeds vol voor een voeding. Maar na verloop van tijd passen je borsten zich steeds meer aan de behoefte van jouw kindje aan. Ze gaan dan alleen melk maken op het moment dat er gedronken wordt. Je borsten blijven dan tussen de voedingen door gewoon soepel. Je kunt je daardoor onzeker voelen en denken dat je niet meer genoeg melk hebt. Blijf goed op je kindje letten. Is hij tevreden, zijn de luiers goed vol, is de urine helder, groeit hij goed? Dan is er niets aan de hand en heeft je lichaam zich keurig aangepast aan jouw baby.

Geschreven door: Annette Noordhof - Lactatiekundige

Mijn naam is Annette Noordhof en ik ben lactatiekundige. Sinds 2014 vormen mijn collega Audrey en ik samen de maatschap Borstvoedingenzo in Amersfoort. Het bevorderen van een gezonde hechting is een van de belangrijkste thema’s in mijn praktijk.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl