Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 4 jun 2020

Leuk zo’n babybox, maar bij het bestellen deel je wel veel persoonlijke data

Bijna iedere zwangere vrouw bestelt ‘m: de zogeheten babybox. Een gratis doos vol met spullen voor moeders en baby’s. Hartstikke leuk, hartstikke handig, maar wat velen niet weten is dat je bij de aanschaf zomaar een handje vol persoonlijke gegevens aan bedrijven geeft.

Iemand die er onlangs achterkwam dat bedrijven data over zijn zoontje tot hun beschikking hadden, is deze vader. Hij ging dan ook op onderzoek uit en schreef erover in het NRC.

Babybox

Een babybox is voor iedere (aanstaande) moeder een fijn cadeautje: zo krijg je onder meer een speen voor je kindje, een verzorgende balsem voor je buik, wat luiers en een stapeltje tijdschriften. Best fijn meegenomen, aangezien de aanschaf van een kinderwagen en box al duur genoeg is. Zo’n babybox krijg je dus gratis en voor niet, althans… Dat dénk je. Bij het bestellen van zo’n doos moet je namelijk een aantal gegevens over jezelf invullen en die belanden vervolgens weer bij bedrijven die er gebruik van maken.

Neem bijvoorbeeld de blije doos van WIJ Special, die gewoon online te bestellen is. Je moet bij het aanvragen van de box niet alleen je naam en mailadres invullen, maar ook aangeven wanneer je bent uitgerekend, op welke datum je jarig bent en waar je woont. Vaak vul je die informatie in zonder er écht bij na te denken,  maar sta er dan niet van te kijken als je bij de eerste verjaardag van je kind een cadeautje thuisgestuurd krijgt van Prénatal.

In ruil voor data

Want de gegevens die je hebt gedeeld met WIJ Special blijven niet alleen bij WIJ Special zelf. Je data wordt ook gedeeld met onder meer Prénatal, Nutricia, Rabobank en ING. En dus krijg je regelmatig mailtjes binnen en valt er zo nu en dan een persoonlijke folder op de deurmat. Wanneer je als moeder ontzettend hard je best doet om je kind online anoniem te houden, kun je toch zonder dat je het doorhebt met een paar klikken op de knop informatie delen.

En voor veel ouders is zo’n inbreuk op de privacy van je kind vervelend. Vaak wil je ze ten allen tijden beschermen, ook op het gebied van het delen van gegevens. Het is bij het bestellen van een babybox dan ook goed om stil te staan bij welke gegevens je deelt én of je die wil delen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leuk zo’n babybox, maar bij het bestellen deel je wel veel persoonlijke data
Sluiten