Redactie
Redactie Baby 15 mei 2020

‘Mijn baby kan wat de jouwe niet kan’: waar komt die babycompetitie vandaan?

Soms lijkt het moederschap wel een wedstrijd. Het begint al tijdens de zwangerschap met het pochen met je buik. Als je baby er eenmaal is, wordt de babycompetitie nog erger. Wiens baby lacht het eerst, slaapt het best of drinkt het makkelijkst? Zet een aantal aanstaande en jonge moeders bij elkaar en je belandt in het baby opschepcircus!

Moeders worden geplaagd door onzekerheid. Het is allemaal nieuw voor je. Doe jij het wel goed en ontwikkelt je kindje zich zoals het hoort? Het kan fijn zijn om je ervaringen te delen met vriendinnen die ook zwanger zijn of kleine kinderen hebben. Maar pas op! Met het moederschap komt de mama-rivaliteit. Je vindt je eigen baby natuurlijk de mooiste, slimste en liefste. En daar wil je het bewijs van zien én horen!

Waar komt die babycompetitie vandaan?

Als moeder wil je alles zo goed mogelijk doen. En omdat we gemiddeld maar 1.7 kinderen per persoon krijgen, hebben we maar één of twee kansen om het ‘goed’ te doen. Daardoor is het alsof jij en je kind onder druk staan om groots te presteren. Je meet jouw ervaringen en de ontwikkeling van je baby af aan de mensen om je heen. Je moeder en schoonmoeder komen met verhalen van toen jij en je partner klein waren en je hoort van vriendinnen hoe het met hun kinderen verloopt. Dat schept – soms onhaalbare – verwachtingen over hoe jij en jouw kindje het zouden moeten doen.

Moedercompetitie

Er zijn ontelbare uitvoeringen van de babycompetitie. Het begint al bij de verwekking van je kindje. ‘Bij ons was het in één keer raak!’ Dan krijg je de zwangerschap en de bevalling en meet je jouw ongemakken af tegen die van je vriendinnen. ‘Ik had wel vijftien hechtingen.’ ‘Bij ons moest de vacuümpomp er aan te pas komen!’ ‘Hij floepte er na de tweede perswee zo uit.’ Maar het circus begint pas echt na de bevalling. Het aantal te verschonen luiers, de borstvoeding, de slapeloze nachten, het eerste lachje, boertje, traantje en mijlpalen zoals het eerste woordje, tandje en stapje. Alles is onderdeel van het baby opschepcircus en, zelfs al ben je in het dagelijks leven niet zo fanatiek en prestatiegericht, iedere moeder doet er aan mee. Geef het maar toe!

Houd het leuk

Het is een geweldig gevoel als jouw kindje eerder loopt dan het twee maanden oudere zoontje van je vriendinnen. Maar niet voor je vriendin. Natuurlijk mag je trots zijn als jouw kindje sneller is dan gemiddeld, maar gebruik het niet om andere moeders af te troeven. Dat zou jij ook niet leuk vinden. Als jouw kindje zich langzamer ontwikkelt, kan het baby opschepcircus je erg onzeker maken.

Het gevaar bestaat dat je je zo gaat concentreren op de concurrentie met andere moeders, dat je vergeet te genieten van deze bijzondere tijd. Het is zonde als jij bij je baby’s eerste lachje alleen maar kunt denken dat het twee weken later is dan bij de baby van je zus. Dus laat je niet verleiden mee te doen aan de babycompetitie. Gebruik de ontwikkelingen van andere baby’s als een richtlijn voor jouw kindje, maar raak niet meteen in paniek als je baby lak heeft aan die richtlijnen en lekker zijn eigen gangetje gaat.

Eigen tempo

Zo klein als ze zijn, baby’s zijn individuen en ze ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Sommige baby’s lopen met 10 maanden, maar dat wil niet zeggen dat er iets mis is met jouw kindje als hij zich na 12 maanden nog steeds lekker op zijn kontje voort schuift. Het kan zijn dat jouw zachte tapijt gewoon te comfortabel is of dat je baby graag vastgehouden wordt, waardoor er weinig tijd overblijft om op de grond te spelen.

De Mama en Zo twaalf maanden kalender geeft je een overzicht van hoe de gemiddelde baby zich ontwikkelen in het eerste jaar. Maar let op! Dit zijn gemiddelden en de kans is groot dat jouw baby er wat van zal afwijken. Geef je baby de ruimte om zich in zijn of haar eigen tempo te ontwikkelen. Ben je toch niet gerust? Bespreek het dan met je huisarts, je verloskundige of op het consultatiebureau.

Levenslang circus

De babycompetitie houdt helaas niet op naarmate je kindje ouder wordt. Nee, het kan zelfs nog erger worden. Naast de concurrentie over de ontwikkeling van je kind, ga je direct de strijd aan met andere moeders. Wie maakt de lekkerste verjaardagstraktaties, organiseert het leukste feestje of is het snelst weer op haar oude gewicht? Je maakt het jezelf alleen maar moeilijk. En voor je kinderen is het ook niet goed. Ze voelen het als jij gespannen bent en reageren daarop. Je geeft hen het gevoel dat ze moeten presteren om lief gevonden te worden.

Een beetje concurrentie is goed. Het kan je inspireren om nieuwe dingen te proberen. En het kan helpen om jouw ervaringen met andere moeders te bespreken, bijvoorbeeld in ons forum. Maar let op dat het niet uit de hand loopt. Besef dat je niet in alles kunt uitblinken. Er zullen altijd mensen zijn die beter zijn in bepaalde dingen dan jij. Accepteer het! Veel belangrijker is het dat je geniet van je kindje. En wees trots op iedere nieuwe mijlpaal. Al duurt het misschien langer dan bij de baby van je vriendin, het is en blijft een mijlpaal!

Meer lezen?

Reageer op artikel:
‘Mijn baby kan wat de jouwe niet kan’: waar komt die babycompetitie vandaan?
Sluiten