Redactie
Redactie Do's & don'ts 7 juni 2018

Babydruk: nog steeds geen koter?

Je ouders vragen zich af of er ooit nog wel een kleinkind op de aardbodem gezet gaat worden. Je vriendinnen bevallen aan de lopende band. En ondertussen weet jij nog niet goed wat je wilt. Ben je er wel aan toe? Of wil je juist graag, maar gaat het niet zo vlot. Ondertussen wordt de ‘babydruk’ alleen maar groter.

Je hebt al een tijdje een relatie en je bent op de leeftijd dat mensen in je omgeving zich gaan afvragen wanneer de ooienvaar nu eens bij jullie langskomt. ‘Zal ze het te druk hebben met haar carrière? Of lukt het niet?’. Lastig, want bij deze belangrijke keuze heb je geen opa’s en oma’s in spe nodig die over je schouder meekijken.

Laat je niet opjagen

Ook al heb je het gevoel dat iedereen verwacht dat je aan kinderen begint, laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Jullie voelen zelf het best of jullie er klaar voor zijn of niet. Misschien zijn jullie er nog helemaal niet aan toe. Ga dan ook niet haasten omdat al je vriendinnen al zwanger zijn of een kind hebben en je moeder hoopt op een kleinkind voor haar zestigste verjaardag. Het gaat om een belangrijke beslissing en de één is er eerder klaar voor dan de ander.

De ‘wil’ is er…

Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat jullie wel al aan een kind toe zijn, maar dat het gewoon allemaal niet zo snel gaat. Bij bijna niemand is het in één keer raak. Vervelend als mensen dan telkens vragen of je al bezig bent en of het niet eens tijd wordt. Terwijl je dus druk aan het ‘klussen’ bent en niets liever wilt. Misschien voel je je hierdoor opgejaagd, dit zorgt weer voor stress en dat werkt weer niet bevorderlijk. Dat baby’tje komt wel als jullie er klaar voor zijn!

Als het niet vanzelf gaat

Gaat zwanger worden niet vanzelf? Bepaal dan samen of je dat aan de buitenwereld wilt vertellen of dat je het graag tussen jullie tweeën houdt. Vooral als je de medische molen in gaat, is het fijn dat je op wat steun en begrip kunt rekenen. Je kunt het natuurlijk ook alleen aan mensen in je naaste omgeving vertellen en het voor de rest een beetje in het midden laat. Zodat je niet constant door jan en alleman ondervraagd wordt over dit toch gevoelige onderwerp.

Nog een kind?

Als je al een kind op de wereld hebt gezet, laat iedereen je voor een jaartje of wat met rust. Maar daarna beginnen ze zich toch weer af te vragen: ‘wanneer komt er een nummer 2?’ Ook hier geldt weer, je bent pas klaar voor de volgende als jullie er zelf aan toe zijn. Maar het kan ook zijn dat je het bewust maar bij één kind wil laten. Misschien handig als je dit langzaam maar zeker laat doorschemeren aan eventuele overenthousiaste opa’s en oma’s.


Reageer op artikel:
Babydruk: nog steeds geen koter?
Sluiten