Redactie
Redactie Regelen 7 jun 2018

Babykamer: kleur bekennen

Het schilderen van de babykamer is vooral leuk. Maar welke kleuren ga je eigenlijk gebruiken? Ga je met accenten werken of met hele felle wanden? Wat doen kleuren eigenlijk met je stemming? En kun je eigenlijk met iedere verf aan de gang? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Voor het schilderen van de (meubeltjes van) de babykamer kun je het beste verf op waterbasis gebruiken. Als dat niet mogelijk is, zorg dan dat je er zo kort mogelijk mee in aanraking komt en zet de deuren en ramen open, zodat de ruimte goed geventileerd wordt. Kijk trouwens niet alleen naar de verf zelf, maar ook naar de overige scildersbenodigdheden, zoals oplosmiddelen. Het is moeilijk van elke stof afzonderlijk aan te geven hoe de schadelijkheid is. Daarnaast is het dan ook nog een kwestie van hoe veel en hoe lang je het gebruikt. De meeste stoffen (zoals oplosmiddelen) zijn in verhouding schadelijker voor je zelf, dan voor je baby! Laat je in ieder geval altijd goed adviseren door de mensen in de winkel.

Kalken op de muur

Schoolbordverf bestaat natuurlijk al een tijdje. Maar wist je dat je het tegenwoordig in alle mogelijke kleuren kunt laten mengen? Zeeblauw, fuchsia, knalgroen; je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar. Veel mensen doen alleen de binnenkant van de deur met dit soort verf. Maar waarom zou je je zo beperken? Het is ook leuk om een hele muur met schoolbordverf te bedekken. Als je onder die laag verf nu ook nog zo'n magnetische verflaag aanbrengt, heeft jouw kinderkamer een wand waar je kindje naar hartelust op kan krassen en waar je ook nog tekeningen op kunt hangen me vrolijke magneetjes! Het enige probleem is dan nog om je kindje uit te leggen dat het kalken op de muur beperkt moet blijven tot de kinderkamer…

Warme kleuren

De kleuren uit de rode, oranje en gele kleurfamilie worden door ons ervaren als “warme” kleuren omdat ze hittebeelden oproepen, zoals brand of zonneschijn. Het gevolg is dat deze kleuren ons een warm gevoel geven. Zo geeft rood een gevoel van intimiteit, energie, hartstocht en passie. Net als rood, verwarmt oranje een kamer maar op een minder dramatische toch hartstochtelijke manier. De kleur oranje is iets minder vurig en doet wat vriendelijker aan; je voelt je er snel thuis zonder dat de kleur verleid. Er zijn niet veel kleuren die zoveel aandacht pakken als de kleur geel. Het is het een prettige kleur die de gemoedstoestand goed doet. De kleur moet dan niet te scherp zijn. Te helder geel wordt ook vaak als onprettig ervaren.

Koele kleuren

Blauw, groen, paars en de tussenliggende kleuren worden ervaren als koele kleuren. Wanneer we ons in een ruimte met deze kleuren bevinden geven ze een gevoel van vrede, kalmte en ontspanning. Zacht blauw is bijvoorbeeld een ideale slaapkamerkleur. Doordat we groen overal in de natuur tegenkomen, heeft het eenkalmerend effect. Paars is een moeilijke maar rustgevende kleur. Het is modern maar kan ook truttig overkomen. Let dus op voor welke tint je kiest.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Babykamer: kleur bekennen
Sluiten