Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Babykwaaltjes: 18 op een rij

Als je kind zich niet lekker voelt en meer huilt dan anders heeft hij misschien last van een babykwaaltje. De kans is groot dat je direct naar de dokter wilt hollen. Dat is echter lang niet altijd nodig. Mama en Zo heeft een aantal babykwaaltjes op een rij gezet.

Het is hartstikke vervelend wanneer jouw baby last heeft van een babykwaaltje. Maar, zoals gezegd, je hoeft niet altijd meteen langs de huisarts. Bedenk echter wel dat jij – als moeder – altijd het beste weet wat goed is voor je kindje. Maak je je erg veel zorgen, of denk je zeker weten dat er iets mis is, ga dan altijd even langs de dokter of het consultatiebureau. Doe dit ook wanneer jouw kleintje aanhoudende koorts of diarree heeft.

Aardbeienvlek

Diarree

Berg

Darmkrampjes

Eczeem

Luieruitslag

Reflux/spugen

Huidschilfertjes

Huilen na de voeding

Koorts

Pukkeltjes

Spruw

Verkouden

Verstopping

Voedselallergie

Ontstoken ogen

Oorpijn

Tandjes die doorkomen

 

Aardbeienvlek

Een paar dagen na de geboorte van je baby kunnen er rode, bobbelige vlekjes ontstaan die boven op de huid lijken te liggen. Deze aardbeienvlekjes bestaan uit kluwen bloedvaatjes die zich hebben opgehoopt en kunnen nog behoorlijk groeien. De meeste vlekken trekken na 6 maanden weg, maar ze kunnen ook pas na 5 jaar weg zijn. Ondanks dat de vlekken behoorlijk opvallen, zijn ze volkomen ongevaarlijk. Deze vlekken kunnen ook voedingsgerelateerd zijn, bijvoorbeeld door koemelkallergie. Dit kan ook voorkomen bij eczeem. Je kunt altijd voor meer advies, contact opnemen met het consultatiebureau.

Diarree

Diarree zorgt voor uitdroging van het lichaam. Geef extra vocht en houd de temperatuur in de gaten. Als deze te hoog is, bel dan je dokter. Doe dat ook wanneer de diarree enkele dagen aanhoudt. Zorg sowieso dat je ORS in huis hebt, om uitdroging tegen te gaan. Dit is bij iedere drogisterij en apotheek verkrijgbaar.

Berg

Bijna ieder baby heef last van berg. Waar het door komt is niet bekend. Bij de allerkleinsten ontstaat het vermoedelijk door het indrogen van vernix. Dat is de witte beschermlaag op de huid in de baarmoeder). Is je baby vier weken of ouder danwordt berg eigenlijk als een soort roos (seborroisch eczeem) bij kinderen beschouwd. Berg is niet besmettelijk en uiteindelijk verdwijnt berg spontaan. Wil je het toch benhandelen? Dan kun je de schilfers inmasseren met olie en ze de volgende dag uit de haartjes te kammen. Ook kun je een speciale bergzalf proberen.

Tip! Speciaal voor Mama en Zo geeft dokter Leenarts, dermatoloog, advies over Berg bij baby's.

Darmkrampjes

Darmkrampjes komen vooral voor bij kleine baby’s en worden veroorzaakt door een teveel aan lucht in de darm. Dit komt vaak door gulzig drinken. Symptomen die je bij je kind kunt herkennen zijn hardnekkig en hard huilen, een gespannen buik en na het eten de knietjes naar de buik optrekken. Afleiding is vaak de beste oplossing. Wrijf zachtjes over zijn buikje, loop door de kamer en probeer hem te troosten.

Tip! Wil je meer informatie over darmkrampjes? Lees dan hier het artikel 'Eerste hulp bij darmkrampjes'

Eczeem

Eczeem is een aandoening waarbij de huid er rood, droog en schilferend uitziet. Vaak jeukt de huid ook heel erg. Het komt vaak voor op de wangen en het voorhoofd, de elleboogplooi en de knieholte van je kind. Bij licht eczeem is het genoeg om je kindje in te smeren met een vettige crème, zoals lanette crème. Ook helpt het om je kind minder vaak in bad te doen, een milde zeep te gebruiken en hem loszittende katoenen kleding te laten dragen.

Luieruitslag

Je kind krijgt luieruitslag door het contact van plas en poep met de huid die door de luier word bedekt. Verschonen is dus erg belangrijk. Bij baby’s kun je het best na de voeding de luier verwisselen omdat ze vaak een kwartier na het voeden moeten plassen. Luieruitslag kun je voorkomen door de luiers van je kind regelmatig te vervangen en de schoongemaakte billetjes elke keer in te smeren met zinkzalf.

Reflux/spugen

Als je baby reflux heeft, moet hij veel spugen en komt zijn eten weer terug naar boven. Doordat baby’s vaak een nog niet goed ontwikkelde sluitspier hebben tussen de slokdarm en de maag, kan er voeding en maagzuur omhoog komen. O.a. veel spugen. slecht slapen, veel huilen en slikken zijn symptomen van reflux. Heeft je kind last van verborgen reflux dan komt de maaginhoud wel naar boven, maar spuugt je baby niet veel omdat het ook weer terugzakt. Hierdoor komt de verzuurde melk in de slokdarm terecht en krijgt je baby een branderig gevoel. Vaak is dat reden genoeg voor een flinke huilpartij. Herkenbare symptomen bij deze soort reflux zijn veel slikken en hikken. Als je vermoedt dat je baby reflux heeft, dan doe je er goed aan om naar de kinderarts te gaan.

Tip! Lees hier meer over reflux.

Huidschilfertjes

Sommige baby's hebben wanneer ze geboren worden een schilferige en droge huid. Dit komt vooral voor wanneer de baby zonder of met zeer weinig huidsmeer (vernix) wordt geboren. De voetzolen en handpalmen zijn dan vooral droog. Deze droogheid verdwijnt meestal na een week. Je kunt een speciale badolie – met extra vettende werking – in het badwater doen, dit is in de eerste weken zeer prettig voor de baby. Er zijn ook speciale crèmes verkrijgbaar bij drogisterij en apotheek.

Huilen na de voeding

Veel baby's huilen na de voeding. Natuurlijk denk je dan dat je kindje nog honger heeft, vaak is het ook alsof het op zoek is naar meer voeding. Je kunt de fles direct weer aanbieden of hem of haar nogmaals aanleggen, maar na even fanatiek zuigen duwt je kindje de borst of fles weer weg en begint nogmaals te huilen. Baby's huilen vaker ná dan vóór de voeding. Je baby is nog niet gewend aan het gevoel van een volle buik. Tijdens de zwangerschap kreeg de baby voedsel via de navelstreng en de maag had daar nog niets mee te maken. Het gevoel van honger of juist een volle buik zijn nieuw voor de baby en daar moet hij dus aan wennen.

Koorts

Verhoging van de temperatuur, is een teken dat het lichaam z'n best doet om ergens beter van te worden. De temperatuur kan soms wel oplopen tot zo'n 40 graden, maar maak je daar niet al te veel zorgen over; de temperatuur loopt bij kinderen hoger op dan bij volwassenen. Geef wel extra te drinken om uitdroging te voorkomen. Dep met een nat washandje het hoofdje en laat je kind even rusten. Als de temperatuur je zorgen baart of de koorts enkele dagen aanhoudt, vraag je je huisarts om raad. Wanneer je baby jonger dan drie maanden is, neem dan wel altijd contact  op met de huisarts.

Pukkeltjes

Pasgeboren baby's kunnen verstopte talgklieren in het gezicht hebben, die eruit zien als kleine witte stippeltjes ter grootte van een speldenknop. Deze verstopte talgkliertjes heten 'Mila'. De pukkeltjes gaan vanzelf weg, en zijn niets om je zorgen over te maken.

Spruw

Spruw is een soort mondschimmel. Het zijn witte vlekjes in het speeksel, die je niet weg kunt vegen. Kook flessen goed uit, want deze infectie is alleen te verhelpen met extra hygiëne. Geef je kindje na een voeding een slokje gekookt afgekoeld water, zodat de mond een beetje gespoeld is. Als je borstvoeding geeft, de borsten extra goed schoonhouden.

Tip!Lees hier meer over spruw.

Verkouden

De eerste maanden zal je kindje niet snel verkouden worden, door de antistoffen die het krijgt via de moedermelk. De baby kan wel snel afkoelen, dus kleed je kleine goed aan en leg het niet op de tocht of in de kou. Let er ook op dat je het niet te dik aankleedt; de baby kan het te warm krijgen, of te snel afkoelen, als het wordt uitgekleed. Een verstopte neus kun je met een oplossing van lauwwarm water en een theelepel zout behandelen. Bij drogist en apotheek zijn neuspompjes verkrijgbaar, waarmee je het snot ‘uit kunt zuigen’.

Verstopping

Pas als de baby een paar dagen achtereen geen ontlasting heeft gehad, spreek je van een verstopping. Als het af en toe een dagje overslaat, is dat over het algemeen geen probleem. Maak je je toch zorgen en je baby is al wat groter, dan kun je wat pruimensap geven. Dit werkt namelijk laxerend. Ook bij verstoppingen is het belangrijk extra vocht te geven. Houdt de verstopping aan, ga dan even langs de huisarts of het consultatiebureau.

Voedselallergie

In de eerste levensmaanden van de baby bestaat zijn voeding alleen uit melk. Een eventuele voedselallergie zal dan ook een allergie voor koemelk-eiwit zijn. Koemelk-eiwit komt voor in flesvoeding. Toch treedt er af en toe ook een voedselallergie op bij baby's die borstvoeding krijgen. Ga dan na of er allergie in de familie voorkomt. Er zijn bepaalde allergie-uitlokkende voedingsstoffen: koemelk-eiwit, ei, noten, pinda's en vis. Deze stoffen komen ook in de borstvoeding voor als jij deze voedingsstoffen zelf gebruikt. Waarschijnlijk zal je eigen voeding aangepast moeten worden wanneer de baby duidelijk een voedselallergie heeft. Overleg met een arts of diëtist, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zelf een tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Tip! Meer informatie over koemelkallergie vind je hier.

Ontstoken ogen

Een oogontsteking is erg besmettelijk en ontstaat door een besmetting met een virus vanuit een verkoudheid. De eerste tekenen zijn ’ s ochtends bij je kind te zien. Zijn ogen kunnen opgezet zijn en zijn aangekoekt met vuil en pus. Dit maak je schoon door met een watje met lauw water voorzichtig het oog schoon te wrijven, van buiten naar binnen toe. Gebruik voor elk oog een schoon watje. Je kunt in dit geval het beste even naar de huisarts gaan voor een oogzalfje.

Oorpijn

Bij kinderen is de neus-keelholte en het oor korter en wijder dan bij volwassenen. Hierdoor kunnen bacteriën makkelijk in het oor komen en een ontsteking veroorzaken. Gelukkig geneest een oorontsteking meestal binnen drie dagen. Je kind zijn neus spoelen met een zoutoplossing vermindert de druk op het oor en vermindert daardoor ook de oorpijn.

Tandjes

Als je kind tandjes begint te krijgen, kan hij zeurderig zijn en een verhoogde temperatuur hebben. Hij kan ook last hebben van kwijlen, dunne ontlasting en luieruitslag, dit is normaal. Je kunt hier niets aan doen, behalve een broodkorst of een speciaal met vloeistofgevulde bijtring geven om op te kauwen. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij de drogist of bij de Hema. 

Tip! Wij hebben 6 tips bij pijn bij doorkomende tandjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Babykwaaltjes: 18 op een rij
Sluiten